Elfogadta a városi ifjúsági koncepciót tegnapi ülésén a makói képviselő-testület. A Kiss Ádám ifjúsági referens által bemutatott a makói fiatalok elvándorlás megelőzésének tervét ugyan mindenki megszavazta, ám ez sem ment vita nélkül. Archív fotónkon ballagó diákok Makón. Vajon hányan jönnek vissza?

Korom András – Makó

Török Miklós (DK) képviselő a vitában elmondta: korábban a városnak már volt egy „Fiatalok, a megújult Makó hazavár!” című ifjúsági koncepciója. Ennek fényében érdemesnek tartotta volna, hogy felvegyék a kapcsolatot annak a megalkotóival. Erre Czirbus Gábor azzal reagált, hogy Török Miklós a korábbi koncepció kapcsán a főnökét, Mucsi Tamást akarja rátukmálni az önkormányzatra.

Zeitler Ádám (Jobbik) egyrészt örült annak, hogy végre foglalkoznak az ifjúsággal, másrészt az szerinte nagyon elgondolkodtató, hogy a konzultáción megkérdezett fiatalok mindössze 26 százaléka válaszolta azt, hogy Makón képzeli el a jövőjét. A képviselő ugyanakkor úgy gondolta, hogy egy 37 kérdésből álló kérdőívnél sokkal mélyebb elemzést lehetett volna csinálni,  csak a nem fideszes képviselőket nem kérdezték meg a koncepcióról. – Nem lehet elvárni, hogy a fiatalok minden problémára rájöjjenek maguktól és bemenjenek az irodába (utalt a Széchenyi téren nyíló majdani ifjúsági irodára). Azt mondta, hogy egy 2016-os országos, többezres kutatást is figyelembe vehették volna, illetve a koncepcióból hiányzik a lakhatás megoldása.

Szabó Sándor, a jegyzői iroda vezetője szerint egy koncepciónál annak megvalósíthatósága a legfontosabb, hiszen leírni szinte bármit lehet, csak aztán nem lehet betartani. Weszelyné Végsheő Henriett Mária (Fidesz) szerint az ismertetett koncepciót teljesen politikamentesem alkották meg.

+++

363-an töltötték ki makói ifjúsági konzultáció online kérdőívét, a ha mindenki becsületesen vallotta be, hogy 13 és 31 év közötti az életkora, akkor bizony elkeserítő a kép arról, milyen sokan máshol szeretnének, akarnak vagy kényszerülnek majd lakni, mint itt. A válaszadók mintegy fele azt tervezi, hogy elköltözik Makóról, 32 százalékuk pedig bizonytalan abban, hogy maradjon vagy menjen. (És csak a kitöltők 8,8 százaléka él a környező kistelepüléseken.) Azaz, ha nem történik valami csoda, azaz nem lesznek jól fizető munkahelyek, az ifjúság által igényel szórakozási lehetőségek, programok (és nem néptánc és egyéb hasonlók) nem kell sokáig várni, hogy Makó tényleg a nyugdíjasok városa legyen. Ami egyébként remek perspektíva volna, ha mondjuk Makó Floridában lenne. Csak épp a Maros-parton fekszik.

A tragikus helyzetet már Buzás Péter vezetése idején felismerték, igaz akkor még csak hazahívták (volna a fiatalokat) a ,Fiatalok, a megújult Makó hazavár” programmal. A jelenlegi testület pedig a Makó Számít Rád! programmal próbálja meg itt tartani, vagy tanulmányai befejezését követően tárt karokkal visszavárni a makói fiatalokat.

A mostani felmérés szerint a fiatalok 89 százaléka semmilyen civil szervezetnek nem tagja, a helyi politika 18,3 százalékukat egyáltalán nem, 31,7 százalékát nem érdekli. 38,9 százalékát pedig csak részben érdekli. A legnagyobb problémájuknak a megfelelő minőségű munkahelyek és szórakozási lehetőségek hiányát jelölték meg, illetve az általános negatív szemléletmódot. Hogy ez utóbbi mire vonatkozik, azt az ifjúsági koncepcióban nem fejtették ki. És (bár ez teljesen lényegtelen kérdés volt): 67,9 százalékuk vallástalannak mondta magát. További érdekes részletek itt olvashatók.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest