– Az elmúlt két év arra világított rá, hogy az ellenőrzés nélküli bevándorlás csökkenti a biztonságot – mondta a mai kormányinfón Lázár János. Közölte, a multik visszaélnek erejükkel, rosszabb minőségű élelmiszereket adnak el itt, vagy a V4 országokban, mint Nyugat-Európában.

MH összeállítás

– 2017-ben a kormány szeretne aktívan részt venni a V4-kel Európa jövőjéről, melyet a kormányfők decemberben szeretnének lezárni – mondta a mai kormányinfón Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: március 28-án hatályba lépett a jogi határzár, mely kizárja annak a lehetőségét, hogy a bevándorlók szabadon mozoghassanak az országban. A kormány szerint komoly nyomás lesz ránk a betelepítési kvóta elfogadása érdekében. Közölte: Az Európai Bizottsággal megállapodtak, hogy munkacsoport áll fel három hónapra ennek vizsgálatára. A magyar álláspont szerint a jogi határzár egyébként minden uniós jognak megfelel.

Elmondta: március 29-én 8 menedékkérelmet adtak be, őket addig nem engedik be az országba, míg ezeket el nem bírálják. A 14 év alatti, család nélkül érkezőket gyermekvédelmi intézményekben helyezik el. Hamarosan a tranzitzónába szállítják azokat, akik most máshol vannak az országban. Mindenki teljes ellátást, a felnőttek napi három, a gyerekek napi öt étkezést is kapnak. Az elmúlt két év arra világított rá, hogy az ellenőrzés nélküli bevándorlás csökkenti a biztonságot.

– A magyar belbiztonsági intézkedések megtörése az unió célja. Magyarországon erre egy partnert találtak, a Helsinki Bizottságot, mely mára politikai szerepet vállalt. – mondta a miniszter. Lázár János azt kérte tőlük, hogy a magyarok ügyét is képviseljék, ne csak a menekültekét.

– A kormány 1,2 milliárd forinttal támogatta az üldözött keresztény gyülekezetet a közel-keleti válságövezetben – jelentette be. Elmondta: hat kérdésben indul a nemzeti konzultáció, mely a bevándorlást, energiaárat, adó- és foglalkoztatáspolitikát és civil szervezetek külföldi támogatását is érinti.

Szót ejtett arról, hogy a NÉHIB 100 terméket vizsgált, hogy megtudja, van-e kettős minőség, azaz külön nyugat-európai és magyar élelmiszerekben. A 96 vizsgált tételből 84 volt élelmiszer. – 70 százalékuk más volt, mint Ausztriában és Olaszországban, minőségileg silányabb alapanyagokat, ízesítőket használtak. A vizsgált 7 sörből 5 volt rosszabb az itthon kínáltak és az Ausztriában kaphatók közül.

Lázár János szerint a multik visszaélnek erejükkel, rosszabb minőséget adnak el itt, vagy a V4 országokban, mint Nyugat-Európában. Már Románia és Bulgária és Horvátország is vizsgálatot rendelt el ez ügyben. A V4-ek célja a fogyasztók korrekt tájékoztatása. A kormány célja, hogy az EU szabályban rögzítse, hogy legyen feltüntetve az ilyen termékeken, hogy ezek más minőséget képviselnek, hiába azonos a csomagolásuk.

Holnap az összes 8921 milliárdos uniós pályázati forrást megpályáztatják. 124 ezer pályázat érkezett eddig, 20 ezren nyertek már, 4800 milliárd vár még gazdára – közölte

Lázár János azt is elmondta: a felére csökkent a bűnözés, s már van olyan település, ahol nem történt rablás, köszönhetően a rendőrség fejlesztésének, mely 2020-ig járműcserével folytatódik.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest