Minden évben otthont ad a város Közép-Európa második legnagyobb fecske populációjának. A molnár fecskék kedvenc helye a Bérpalota, bár ott nem mindig szerette őket a városvezetés.

Nagy Szabolcs – Makó

Március-április környékén érkeznek vissza vándorútjukról a hazánkba a fecskék, amelyek Makót is szeretik költőhelynek használni. A Bérpalota falain most is látszanak a tavalyi fészkek, és várják, hogy újra belakják őket a hazánkban védett madarak. Persze nem volt ez mindig így, 2007-ben az önkormányzat megunta ottlétüket, vagy 80 fészket bontottak le. A Makói Állatvédő és Természetvédő Egyesület szerint az itteni molnárfecskék szerencsére kitartóan visszatérnek.

– A Bérpalotát nagyon szeretik. Szerintem hozzátartoznak a városhoz. Hagyni kell őket költeni. Az ottani vendéglátó egységek lehet, hogy ennek nem örülnek, de a fecskék hamarabb ott voltak. Aki itt nyit üzletet, annak evvel azért tisztában kell lennie – mondja Kaskötő Gizella, a Makói Állatvédő és Természetvédő Egyesület programigazgatója.

A hazánkban honos fecskefajták közül Makó a molnárfecskék otthona elsősorban, a környéken él Közép-Európa második legnagyobb populációja. A 2000-es évek óta viszont mindegyik faj egyedszáma hatalmasat csökkent. Ennek számos oka van, tudtuk meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől. Többek között a madarak vonulási útján történő tömeges vadászat, a túlzott szúnyogirtás, illetve az is, hogy bár a fecskék védettek, mégis sokan leverik a fészküket.

A molnárfecske hazánkban is védett madár. Forrás: Magyar Madártani Egyesület.

– A fészkek leverése nagy gondot okoz, akkor is, ha fészkelési idő előtt tesszük, mert a molnárfecskék a régi költőhelyeiket kezdik el tatarozni, javítani, amikor visszajönnek. De minden évben találkozunk olyannal is, hogy fiókás fészkeket vernek le. Ezekből feljelentés, és bírság is született – mondja Tokody Béla, az egyesület titkára.

Persze pozitív példák is vannak, „fecskebarát” önkormányzatról korábban mi is beszámoltunk, Pitvaroson az iskola épületére inkább lemezeket helyeztek el, mint hogy elkergessék onnan a madarakat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest