A március 16-ai rendkívüli testületi ülésen döntött a makói grémium a Makó számít Rád-ösztöndíjprogramról. A mai sajtótájékoztatón Farkas Éva Erzsébet polgármester és Szabó Sándor, a jegyzői iroda vezetője ismertette a fiataloknak szóló ösztöndíjat.

Gajáta Fanni – Makó

Még az év elején indított a városvezetés ifjúsági konzultációt, amelyet a makói fiatalok tölthettek ki. Ebből kiderült, hogy a makói fiatalság három fontos dolgot szeretnének Makón: megélhetőségi lehetőségeket a városban, fiatalos programokat és a letelepedésben segítséget. Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta, ezekben már tárgyalt a városvezetés: új munkahelyeket szeretnének létrehozni, a CSOK-program segítségével ingyen telkeket kaphatnak azok a fiatalok, akik megigénylik – idén 4 fiatal családnak ítéltek meg telket -, és ifjúsági programot szervezhetnek a MAFIA.

A Makó számít Rád-ösztöndíjprogrammal is a fiatalságnak szeretnének segíteni, amelyet a város költségvetéséből állják. A polgármester a délelőtti sajtótájékoztatón elmondta, ez a kötődést erősíti, segít a tanulmányi költségek fizetésében és a hiányszakmákat is támogatja. Három típusát pályázhatják meg a fiatalok.

– Az „A” típusú a makói lakhellyel rendelkező fiatalok mesterképzésében történő tanulmányait fogja támogatni havi 30 ezres keretösszeggel. A „B” típusú a szakgimnáziumokban tanuló utolsó éves diákoknak a tanulmányait, illetve a tanulmányait befejezett, helyi vállalkozóknál elhelyezkedett fiatalokat fogja segíteni havi 30 ezer forinttal. A harmadik, „C” típus az utolsó éves makói szakközépiskolás, tanulmányainak megszerzéséig 10 hónapig kaphat 30 ezer forintot, s ezt követően, ha makói vállalkozónál helyezkedik el, továbbra is kapja a 30 ezer forintot – magyarázta Farkas Éva Erzsébet.

Így tanulmányi – amely 10 hónap -, és munkavállalói – amely 12 hónap – időszakban egy diák nettó 300 ezer forintot kap egy évben, s 360 ezer forintot kap a munkavállalói időszakra, így akár 660 ezer forinttal támogat az önkormányzat. Idén 60 diák pályázhatja meg.

Szabó Sándor, a jegyzői iroda vezetője elmondta, ilyen ösztöndíjprogram más városokban is megjelent, azonban a makói flexibilisebb, így a makói vállalkozóknak és a diákoknak is kedvez.

– Próbáltuk úgy kialakítani, hogy valamennyi élethelyzetre tudjon reagálni. Ilyen például, hogy a szakgimnázium után OKJ-s képzésben vesz részt, vagy azt követően elmegy főiskolára, akkor nem lesz visszafizetési kötelezettsége, hanem szünetel a támogatás – fogalmazott Szabó Sándor.

Egyeztetések szerint hiányszakmáknak számít az építőipari-, vasipari munkákhoz kötődő szakmák, illetve egyetemi tanulmányoknál az orvos és műszaki területen lelhetőek fel hiányok. Mint kiderült, az önfoglalkoztatást is elfogadja a pályázat.

A Makó Számít Rád-ösztöndíjprogram április 30-ig írják ki a pályázatot, május 30-ig lehet pályázni rá, azonban a mesterképzésre jelentkezők szeptember 30-ig adhatják le a jelentkezést. A testület június 30-ig és október 30-ig fog dönteni arról, ki felelt meg a pályázatnak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest