Hírek Makó

Testületi csörte a Kálvin rendelő miatt

– Az előző polgármester elismerte, hogy “elcseszték” a Kálvin téri rendelő felújítási pályázatát – mondta a mai makói testületi ülés napirend előtti részében Sánta Sándor települési képviselő. Hadik György szerint a DK nem más, mint Gyurcsány-Buzás-Mucsi-Török Miklós tengelye. Persze nem maradtak el a válaszok és a viszontválaszok sem. Az ülés nyugalmas elején köszöntötték a március 15-e alkalmából országos kitüntetéseket kapott makóiakat és környékbelieket.

Korom András – Makó

A mai testületi ülés elején Farkas Éva Erzsébet köszöntötte a nemzeti ünnep alkalmából állami kitüntetést kapott Tóth Istvánt, dr, Bartha Béláné dr. Farkas Margitot, Jámborné Balog Tündét, Farkas Jánosnét, Magyarcsanád volt polgármesterét és Horváth Lajost, Királyhegyes jelenlegi polgármesterét.

navigate_before
navigate_next

A napirend előtti felszólalás sorát Weszelyné Végsheő Henrietta (Fidesz-KDNP) nyitotta. A fürdőkonzultációról szólva elmondta: a kipostázott levelekre kérte, hogy válaszoljanak rá április 16-ig a makóiak akár írásban, akár a város honlapján. Azt mondta, az így beérkezett reális igényeket belefoglalják a bővítés tervébe.

Czirbus Gábor (Fidesz-KDNP) örült a Hagymaház megújításának. – Idén 100 milliót szeretnénk járdafelújításra költeni a képviselők által összeállított listája alapján. A pénzt 8 egyenlő részre osztottuk. A járda nem lehet politikai kérdés, az ellenzékiek is annyit kaptak, mint a többség. Az alpolgármester hozzátette: bízik benne, hogy ősz előtt elkészülnek a kivitelezési munkálatok.

– Egy ismerősöm megdöbbent, hogy DK aláírást gyűjt az egészségügy javítása érdekében. Pedig fogalmak sincs, az hogyan működik – mondta Hadik György (Fidesz-KDNP). A képviselő szerint a DK Gyurcsány-Buzás-Mucsi-Török Miklós tengelye. – 2007 április elsején a makói kórház négy osztályát megszüntették, a finanszírozást 2/3-ára csökkentették. Ezzel küzdöttünk évekig. Lassan romhalmaz lesz a Kálvin utcai rendelő, mert évtizedeken át elmaradt a karbantartása. Döbbenten látom, hogy sokan azt mondják nem szabad ezt újjáépíteni, hanem toldozgatni-foltozgatni kell. Miért kell hangulatot kelteni azzal, hogy messze van, járda kell oda? – kérdezte. – Nem hiszem, hogy ennek a Janus arcú társaságnak hisznek az emberek – utalt a DK-ra.

Farkas Éva Erzsébet polgármester hangsúlyozta: a város kiemelten kezeli az egészségmegőrzést és -fejlesztést. – Több intézkedést is tettünk ez ügyben. 2015-ben megújult a kórház radiológiai osztálya. De megújul több más osztály is, a kórházzal közös fejlesztés eredményeként. Egészségfejlesztési irodát hoztunk létre. Két műszert is vásárolt a többcélú kistérségi társulás, cél, hogy a rossz állapotban lévő rendelőket felújítsuk.

Török Miklós (DK) Hadiknak válaszolva azt mondta, képviselőtársa biztosan nem figyelmesen olvasta el a kérdést. – Nem a Kálvin utcai rendelővel kapcsolatban gyűjtünk aláírást. Azért tesszük, hogy határozza el a testület, hogy minden ciklusban egy orvosi rendelőt újjáépít vagy kialakít.

– Nagyon örülök a DK oszlopos tagjainak, 2014-ban a baloldali koalíció részei voltak reagált erre Czirbus Gábor. – Korábban meg kellett volna újítani az orvosi rendelőket, de nem tettek ennek érdekében semmit. Egyedüli emberként Mucsi Tamás megy szembe a város elképzeléseivel. A Kálvin rendelő rossz állapotban van. Úgy gondolom, hogy önök ezzel csak Gyurcsány Ferencnek akarnak aláírást gyűjteni.

Hadik György riposztjában Török Miklós azt mondja, a jelenlegi testület kényszerhelyzetben van. – A Kálvin utcai ügyében tennünk kell. Akinek van szeme, látja, mit tettünk eddig – mondta. Azt mondta: Töröknek állatorvosként nincs olyan rálátása az ügyre, mint azoknak, akik embereket gyógyítanak. Hozzátette: megköszönné, ha nem kerékkötői, hanem segítői lennének ez ügynek.

Török Miklós erre reagálva közölte: vannak olyan körzetek, például Gerizdes vagy Vertán telep, melyek messze vannak a rendelőktől. Szerinte a város iparűzési adóbevételéből lehetne végezni a rendelőfelújításokat. Korábban nem volt ennyi bevétel ebből.

Marosvári Attila (PSZM) méltatlannak tartja ezt a vitát. Elmondta: 1994 óta városi képviselő, s a városvezetés része. – Soha nem mutogattunk vissza Sánta Sándor polgármesteri munkájára vagy az akkori testületre. Lepusztult ingatanok tömkelege volt akkor a városban. Iszonyú erőfeszítéseket kellett tennie az akkori városvezetésnek, hogy rendbe hozza. Minden egyes forintért meg kellett küzdenünk. Most meg dől a pénzt a városba Lázár János jóvoltából. Az országgyűlési képviselő még az előző testülettől kapott egy 100 milliárdos, 10 éves fejlesztési elképzelést. Ezek egy része felbukkan az önök terveiben. Az egészségügyre nem volt forrás, de történtek fejlesztések, például Sánta Sándor rendelőjében – sorolta. – Most annak a Vízműnek az épületébe akarja áttenni a város a rendelőt, melyről azt mondják, hogy a céget szétlopták. Átmenetileg jó megoldás ide áthelyezni a Kálvin utcai rendelőt, de végleges megoldásként nem tudom elfogadni. Ideiglenes vagy végleges megoldás lenne? Ezt ki kellene mondania a városvezetésnek!

Farkas Éva Erzsébet viszontválaszában közölte: azt kellene kimondani, közel 40 évig miért nem foglalkoztak a Kálvin rendelővel, a közel 200 önkormányzati lakással, a város tulajdonában lévő épületekkel. Önök kibújtak a Kálvin rendelő felújítása alól, mi megoldani szeretnénk. A bölcsek köve a makóiak birtokában van, nem a városvezetésnél. Programjainkat a makóiakkal együtt valósítjuk meg. Török Miklós önmagának mond ellen, amikor előbb azt mondja, hogy kevés, most meg, hogy sok az iparűzési adó. Csak azt vitatjuk, amivel az előző városvezetés évtizedekig nem foglalkozott.

Sánta Sándor erre közölte ellenzéki képviselőként rengeteg erőfeszítést tettek a Kálvin rendelő ügyében. Az előző polgármester elismerte: „Elcseszték!”, mert volt rá pályázat. Hályog volt az előző városvezetés szemén. Igenis van mit szégyellnie az előző ciklusnak – mondta.

One Response

  1. Az a szomoru,hogy egy ekkora épűlet vagyonnal rendelkezö városban nincs egy hozzá értö ember.Van doktor,pedagógus,benzinkutas,ujság kihordó,hentes stbhelytelenűl használják fel a forrásokat,mert laikusok.Azt hiszik,hogy meg választásukkal az agyuk is több lett,hát nem
    !

Comments are closed.