Programok

Megyei Vonós Találkozó lesz Makón

Már gőzerővel készülnek a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vonósai a hétvégéi Megyei Vonós Találkozóra. Szegedről, Szentesről, Kistelekről és Hódmezővásárhelyről is érkeznek zenészek a városba.

Gajáta Fanni – Makó

Ebben az évben a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ad otthont Csongrád Megyei Vonós Találkozójának. A rendezvénynek nagy hagyománya van. Az előző években Szegeden, Kisteleken és Hódmezővásárhelyen is megrendezték már, azonban idén Makóra érkeznek a zenészek.

– A nap folyamán a megyéből érkeznek művészeti iskolások, elsősorban vonós zenekarok, kamaracsoportok. Közel 180 vendéget várunk a Hagymaházba. Ezek a csoportok bemutatkoznak 10 órától egyéni produkciókkal, majd a találkozó fináléja egy közös örömzenélés, örömmuzsikálás lesz, ahol egyszerre 80-100 hegedűs fog játszani a színpadon – foglalta össze a szombat nap programját Szilágyi Réka, a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményegység vezetője.

Nemcsak a rendezvénynek, hanem magának a vonós hangszereknek is nagy múltja van a makói iskolában. A művészeti iskola jövőre lesz 50 éves és a vonós oktatás szinte a kezdetektől létezik az intézményben. Jelenleg közel 40 gyermek tanul hegedűn és csellón.

Goldis Brigitta jelenleg a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, azonban a művészeti iskola vonóscsoportjában a mai napig hegedül. Az egyetemista lány több mint 12 éve tanul a hangszeren, s ahogy elmondta, már a beiratkozásnál megtetszett neki a vonós darab.

– Érdekes, mert a családban nem volt olyan, aki zenét tanult volna. A szüleim szerették volna, ha zenei pályán megyek tovább, de végül ez meghiúsult – mondta Brigi. Jelenleg óvodapedagógusnak tanul és szeretné majd kamatoztatni a hegedűtudását a munkában is. – Nagyon szeretem a gyerekeket, szeretek velük lenni és szeretnék nekik átadni olyan dolgot, amit a későbbiekben fel tudnak használni, és jobb felnőttek tudnak lenni.

A Megyei Vonós Találkozó április 1-jén 10 órától kezdődik a Hagymaházban. A makói vonósokon kívül szegedi, szentesi, hódmezővásárhelyi és kisteleki zenészek is fellépnek.