Hírek Makó Térség

Fogathajtó országos döntő győztese lett Varga László

Fedett pályán, egyes fogathajtásban ért el első helyezést az apátfalvi fiatal. Öccse második lett, ők mindössze a harmadik hasonlóan eredményes testvérpár.

Nagy Szabolcs – Makó, Apátfalva

A Makói Silver LSE két versenyzője is remekül szerepelt nemrég fogathajtásban: Varga László és Varga Tamás a dobogó első két fokára állhatott fel az országos döntőben. A verseny fedett pályán zajlott, ami nehezebb, de egyben izgalmasabb is, mint a kinti pályákon, tudtuk meg az apátfalvi fiataltól.

– A benti, fedett versenyeken gyorsabban megyünk, szűkebb akadályok között, kisebb fordulókkal. A lovaknak is nagyobb felkészültség kell, olyan lóra van szükség, amelyik kis íveken is jól fordul. Az enyém ezt nagyon jól tudja, az idegrendszere is tűri, pontosan akkor gyorsít, és lassít vissza, amikor kell – mondja Varga László.

Egyesületük 2004-ben alakult, jelenleg mintegy 50 tagja van. Lovas oktatáson már egészen kicsi gyerekek is vesznek részt itt, a versenyzéshez pedig lovat, fogatot, és szállító kocsit is tudnak biztosítani, így a tagoknak kevesebb kerül az egyébként meglehetősen drága sportág.

– Egészen kicsi korban, akár két évesen is el lehet kezdeni a lovaglást, ez a gyerekek fejlődésének is jót tesz. Van terápiás lovas oktatásunk is. Az egyesületnek lovain többféle versenyre fel tudnak készülni a tagjaink, például díjugratásra, vagy fogathajtásra. A tagjaink közül persze vannak, akik saját lovat használnak – tudtuk meg Czibolya Judit elnöktől.

Az egyesületnek egyébként több tehetséges versenyzője is van. A Varga testvéreken kívül a csanádpalotai Deli Dániel, és a makói Halász Attila is ért már el kimagasló helyezést versenyeken.