Hírek Makó Színes

Elkészült az apátfalvi ház a múzeumban

3 millió forintból kapott új tetőt, ablakokat és ajtókat a József Attila Városi Múzeumban található apátfalvi ház. Az épületben egykoron kutatómunka és irodai élet zajlott, azonban ma már csak raktárként funkciónál. További pályázati forrásokból a belseje is megújulna.

Gajáta Fanni – Makó

A József Attila Városi Múzeum egyik legrégebbi épülete az apátfalvi ház. Sokáig irodaként működött, azonban az elmúlt évtizedekben az állapota leromlott, így már csak raktárnak volt megfelelő. Azonban a Kubinyi Ágoston Program keretén belül, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával az apátfalvi ház épületállagi külső- és belsőépítészeti felújítására, az épület tetőszerkezetének helyreállítására és a nyílászáróinak korszerűsítésére elnyert pályázati összegből megújulhatott az épület.

– Azt gondolom, hogy mindenki örömére fog szolgálni ez a szép épület az apátfalvi kék ajtókkal és ablakokkal, az új tetővel. Azokra a műtárgyakra, amelyeket a raktárban tárolunk, még jobban tudunk vigyázni – fogalmazott Szikszai Zsuzsanna igazgató, s hozzátette: reméli, ezzel a felújítással nem érnek véget a múzeumi munkálatok, ugyanis újabb pályázatokat szeretnének benyújtani az apátfalvi épületre. – A belső terét is fel szeretnénk újítani, s vagy egy kiállítótermet vagy foglalkoztatót kialakítani benne.

Farkas Éva Erzsébet polgármester az ünnepélyes átadó után elmondta, a városvezetés jelentős lépéseket tett abba az irányba, hogy a rossz állapotban lévő önkormányzati intézmények megújuljanak – köztük a városháza lezárt része.

A felújításban az önkormányzat és a Baustudium Szolgáltató, Szakképzési és Átképző Kft. tanárai és diákjai is nagyban segítettek.