Hírek Makó

Sokéves lemaradást pótol a Galamb

Három millió forint értékben vásárolt eszközöket az iskola a tanműhelybe. A következő években az ország egyik legfejlettebb gépüzemét hoznák létre.

Nagy Szabolcs – Makó

2010 és 2012 között a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola mintegy 120 millió forintot tudott költeni arra, hogy tankertjét felszerelje. Ebből annak idején többek között kombájnt, traktorokat, vetőgépet, permetezőt vettek, hogy a diákok korszerűbb eszközökön tanulhassanak.

Az utóbbi tíz-tizenöt évben ugyanis elképesztően nagyot változott a mezőgazdaságban használt technológia, gyakorlatilag már itt is mindent számítógép irányít. Most már olyan szakembereket kell képezni, akik ezt tudják használni. Az intézménynek a következő lépésben a tanműhelyben használt eszközöket kell fejlesztenie, ennek első lépése a mostani eszközvásárlás.

– Korábban került már ide egy új esztergapad, de a többi szerszám eléggé felújításra szorult. A mezőgazdasági gépészet is nagyon meglódult az informatika irányába, ezt a fejlődést követnünk kell. Még csak az út elején vagyunk, de azt szeretnénk, ha néhány év múlva az ország egyik legfejlettebb gépüzeméről beszélhetnénk – mondja Horváth Zoltán.

A mezőgazdasági gépek egy részének cseréje már megtörtént

Az iskolaigazgató hozzátette: sokéves lemaradást kell bepótolniuk, ráadásul rövid határidőn belül, mert szükség van a szakemberekre. Az egyetemi képzéseken több százmilliós beruházások indulnak, agrárinformatikai központ létesül. Itt azonban azokat a mérnököket fogják képezni, akik megírják a gépeken használt programokat, vagy megtervezik az eszközöket.

A középfokú oktatásban a mezőgazdasági iskolákra hárul majd az a feladat, hogy az ezekkel az eszközökkel magabiztosan dolgozó szakembereket kiképezze.