Hírek

Megédesítették az ötödikesek angolóráját

Cukrászdai élményórán vettek részt a makói SZIGNUM ötödikesei. Az édességekről azonban nem csak tanultak, de meg is kóstolták azokat.

Szabó Anita – Makó

Tovább folytatódott a virtuális utazás a makói Szent István Egyházi Általános Iskola ötödikes osztályában. A magyar-angol két tanítási nyelvű intézmény diákjai az „Ételek a világ körül” téma keretében februárban már ellátogattak egy makói étterembe, ahol a bolognai spagetti készítéséről tanultak. A kirándulás mostani állomásán a desszertekkel ismerkedtek egy helyi cukrászdában, miközben persze angoloztak is. A célnyelvi civilizációs órán az édes finomságok nem csupán vizuális élményként szolgáltak, de a fiatalok megpróbálkoztak egy könnyebb sütemény elkészítésével is, természetesen betartva az egészségügyi előírásokat is.

– Minyokat formáztunk, amire rózsaszín fondantot tettünk és olyanok voltunk, mintha igazi cukrászok lennénk. Jó volt, én otthon anyunak is szoktam segíteni a konyhában. Még sütöttünk linzerkarikát is, ami személyes kedvencem, az almás pite mellett – lelkesedett Szabó Bernadett 5. a osztályos tanuló.

Szabó Bernadettnek tetszett az élményóra

– Nagyon tetszett a gyerekeknek a múltkori éttermi főzés. Ezért gondoltunk arra, hogy ezt most tovább folytatjuk a desszertkészítéssel. Több kedvvel oldják meg a nyelvi feladatokat és sokkal hatékonyabb a tanulás is, ha élménnyel kapcsolódik össze – számolt be az ötletgazda tanárnő, Föedl Andrea, aki változatos tevékenységeket állított össze ezúttal is. Az édes munka során alapanyagneveket, a készítés folyamatának kifejezéseit tanulták meg a kéttannyelvű osztályba járó diákok, beszélgettek a finomságok történetéről és recepteket is írtak.

navigate_before
navigate_next

– Nem jelent gondot majd számukra, ha külföldön kell tájékozódniuk, és hasonló szituációkban is jól feltalálják később magukat. Nagyon komoly célunk a magabiztos nyelvhasználat elérése. Ezt szolgálják az ilyen foglalkozások és komoly segítséget jelent Heather Gemmell angol nyelvi lektor jelenléte is a tanításban, aki most elkísért bennünket – érvelt a praktikus óratípus mellett a kéttannyelvű osztályban tanító pedagógus. Ezúttal a diákok igazi cukrászok útmutatásait követték a süti elkészítésében.

– Iskola részéről még nem érkezett ilyen jellegű kérés felénk. Örültünk a megkeresésnek, a gyerekek lelkesek voltak és nagyon figyeltek. Szerintem jó élményként marad meg bennük ez az angol óra és reméljük, máskor is ellátogatnak majd hozzánk a családjaikkal együtt – mondta a cukrászda tulajdonosa, Nagy Lászlóné Marika.

A SZIGNUM kéttannyelvű tagozatának élményfoglalkozásai a tervek szerint tavaszi kertészkedős programmal folytatódnak tovább.