Makó Színes

Május végén avatják a makói országzászlót – és ilyen lesz!

Elkészültek a Csanád vezér téren felállítandó országzászló tervei – derült ki az országzászló-bizottság ülésén. 10 milliót a makói képviselő-testület szavazott meg, a másik 10 milliót magánszemélyek és cégek adtak össze.

MH-Makó

Az országzászló a „Korsós lány” szobor helyére kerül, zárt mellvédű főhomlokzata pedig a Csanád vezér tér nyugati térfalával, azaz a kápolna és a kollégium épületével párhuzamosan állna.

Az országzászló újraállítását, mint arról már többször is beszámoltunk Kovács Sándor képviselő kezdeményezte még tavaly, majd a Polgári Bálon gyűjtöttek rá. A város vezetése létrehozta az országzászló-bizottságot, melynek tagjai Csernyus Lőrinc főépítész, Farkas Éva Erzsébet polgármester, Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató, Karsai Ildikó grafikus-képzőművész, Kovács Sándor települési képviselő, Orbán Imre, a Makói Települési Értéktár Bizottság elnöke és Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató. A márciusi ülésükön a város főépítésze részletezte az új emlékmű terveit.

 

Kiderült az országzászló – az eredetinek megfelelően – egyenlő oldalú háromszög alaprajzú, körüljárható lesz. A zászlórúd kiemelt, világos, nemes csiszolt beton kőburkolatú talapzaton áll, melyet téglaburkolatú mellvéd szegélyez, a mellvédet tört fehér műkő plasztika koronázza. A főhomlokzat előtt virágágyást lesz fehér és vörös rózsák számára. Ezt középen közlekedő választja két részre, mely az országzászló főhomlokzatához vezet. Kialakítanak majd egy, a rendezvények megtartására alkalmas kavicsos térrészt, valamint új virágágyásokat is telepítenek. A középcső csúcsíves mező szolgálna az ereklye másolatának elhelyezésére. A tervező tájékoztatása szerint az országzászló telepítése a jelenlegi közműveket nem érinti.

Fotók: makói önkormányzat

Az országzászlót május végén ünnepélyes keretek között állítják fel, az eredeti, később lebontott átadásának 75. éves évfordulóján.

One Response

  1. Ez az eszement bizottság mivel indokolja a korsós leány bontását.Nem lehet igaz,hogy nem találtak más helyet és jobbat.Vagy ezek az urak nem Makóiak?Jellemzö ez az analfebétizmus a jelenlegi vezetésre

Comments are closed.