Makó Színes

A bohócdoktorok kapják a Demeter-esten összegyűlt adományt

Már hetedik alkalommal rendezték meg a Demeter Sándor- estet, ahol nemcsak emlékeznek egy remek emberről, hanem a befolyt összegből támogatnak egy általuk megjelölt személyt, civil szervezetet vagy alapítványt. Idén a Magyar Bohócok a Betegért Alapítványnak ajánlják fel az adományt.

Gajáta Fanni – Makó

Demeter Sándor összes ismerőse jó szívvel gondol vissza a fekete öves aikidosra és barátra. Sándor évekkel ezelőtt hunyt el, azonban a róla elnevezett estet már régebb óta megrendezik. Mint elmondták, Sándor mindenkinek azonnal segített, akinek csak tudott.

– Olyan nagyszerű ember volt, hogy muszáj volt tovább vinnünk az ő nevét. Úgy gondoltuk, ez az est a legjobb mód arra, hogy minél tovább fent maradjon a köztudatban, s hogy tudják, ki is volt ő valójában – magyarázta Gera József, a Makó Budo Klub Taekwondo szakosztály vezetője. Ahogy mondta, akkor ismerte meg igazán Sándort, mikor gyermekeivel együtt jelentkezett a taekwondozni. – Tudni kell róla, hogy 30 évesen hamarabb szerezte meg a fekete övet, mint a fia. Persze, ma már ő is fekete öves.

A Demeter Sándor-est már több gyermeken és családon segített, köztük a makói kórház gyermekosztályának is. Idén a Magyar Bohócok a Betegért Alapítványnak adják az esten befolyó összeget. Horváth-Varga Sándortól, a jótékonysági este egyik szervezőjétől megtudtuk, azért is őket választották, ugyanis Dr. Lala munkásságáról maga is olvasott.

– Minden évben összeülünk és megbeszéljük, hova is kerüljön az adomány, azonban idén nem így történt. Olvastam egy cikket Dr. Laláról és nagyon megcsavarta a szívemet és azt mondtam: ez az az alapítvány, aki szerintem megérdemli. A szervező gárda mellém állt és egyhangúan azt mondták, hogy Lala alapítványát célozzuk meg a segítséggel – fogalmazott a szervező.

Balogh László, alias, Dr. Lala, az alapítvány elnöke meglepődött, hogy a makóiak őket választották, azonban hálásak, hogy a Maros-parti városban is ismerik őket. Dr. Lala még az 1990-es években látta a Patch Adams című filmet, amelyben Robin Williams egy bohócdoktort alakított. Akkor döntötte el, hogy azokon az alapokon szeretné elkezdeni a magyarországi bohócdoktorkodást.

– Ez nem arról szól, hogy valaki kisminkeli magát és hajt egy lufit, amelyet odaad a gyereknek, hanem arról, hogy lélekkel fordulunk a gyerekhez, a hozzátartozóhoz. Meggyőződésem az, hogy a gyerekhez az út a szülőkön keresztül vezet, főleg a beteg gyereknél – mondta Balogh László. – Úgy gondolom, nemcsak bohóckodni kell minden látogatás során, hanem elég az is, ha a bal vállunkat odatesszük, és arra ráhajol az anyuka, s végre valakinek elmondhatja minden problémáját. Ezáltal felszabadul egy kicsit.

A Demeter Sándor emlékesten a Makó Budo Klub különböző szakosztálya bemutatkoztak. Mellettük a pitvarosi Betonpillangók, a Fogatós Táncegyüttes táncosai, Szabó Patrik trombitás, Kovács Pál és Petrovics Attila gitárduósa, illetve Horváth-Varga Sándor és Gaudi Éva is színpadra léptek. Az esten megemlékeztek Tóth Tibor színművészről is.