A tavasszal együtt eljött a kertészkedés ideje is, megnéztük mi fogy legjobban a makói kertészetekben. Még a város óvodái is zöldülnek, az Erdélyi püspök utcai intézményben galambos diákok segítettek sziklakertet csinálni.

Nagy Szabolcs – Makó

A napsütéses idő sokakat kicsalogat a természetbe, szépen lassan kizöldül minden Makón is. Az otthoni kertekbe, udvarokba most kell kiültetni a dísznövények, virágok nagy részét, hogy aztán néhány hónap múlva csodálhassuk a színes kertünket.

A Napsugár Kertészeti Árudában az évelő virágokat keresik, mint például a jácint, vagy a tulipán, de a tujából és tulipánfából is sok fogy.

– Az oszlopos tuják nagyon kedveltek, mert az télen is örökzöld marad és a tulipánfa is. Vannak, akik célirányosan jönnek, de aki nem tudja mit szeretne, annak szívesen segítünk. A legtöbb embernek kevés ideje van a kertjére, ezért az is fontos szempont, hogy milyen növénnyel mennyit kell foglalkozni. – tudtuk meg Nikola Alexandrától a kertészetben.

A tuja és a tulipánfa a menő Makón.

A természet szeretetét Makón már a legkisebb korban igyekeznek megtanítani az intézmények a gyerekeknek. Számos óvodában szerveznek közös kertészkedést, az Erdélyi püspök utcai óvodában pedig éppen most készült két sziklakert is. Ennek a megépítésében középiskolások is segítettek.

– Nagyon jó kapcsolatban állunk a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskolával. Nemrég voltak nálunk, hoztak növényeket, segítenek széppé tenni az udvart. A gyerekeket minél közelebb szeretnénk vinni a természethez, hogy ne csak képekről ismerjék. Konyhakertünk is szokott lenni, borsóval, koktél paradicsommal, eperrel. Ezeket közösen szüreteltük le az ovisokkal, akik meg is kóstolhatták a terméseket – mondja Csíkiné Krnács Bernadett óvodapedagógus.

A kertészkedés mellett a gyerekek számos kiránduláson és sétákon is ismerkedhetnek a növényekkel, így ha felnőnek, sokkal jobban vigyáznak majd rájuk.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest