Egyharmad támogatásra számíthatnak, mint tavaly, ezért veszélybe kerültek az idei kulturális programjaik. Korábban majd 100 pontot kaptak, idén meg összesen 31-et. Ki is akadt ezen, s fellebbezett az EMMI határozata ellen a cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke. A képen: gyerekek az apátfalvi cigány nemzetiségi napon

Korom András – Apátfalva

A nemzetiségi önkormányzatok két fajta támogatást kapnak az emberi erőforrás minisztériumtól. Az általános működési támogatás mindegyiknek jár, feladat alapú támogatásra azonban pályázni kell. Ez utóbbinak köszönhetően számos, közkedvelt programot szervezett tavaly is az Apátfalvi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat. Az idén alaposan lepontozták őket, így a támogatás kétharmadától is eleshetnek.

– A tavalyi rendezvényekről készült jegyzőkönyvek alapján értékelik a pályázatokat. A feladatalapú támogatás három részből tevődik össze, az érdekvédelmi munkából, a kulturális tevékenységekből, illetve az állami, önkormányzati és civil szervezetekkel való együttműködésből. Összesen 100 pontot lehet kapni ezekre a pályázatokra, de a miénket idén csak 31-re értékelték. Ami felháborító – mondta portálunknak Károlyi Sándor.

Károlyi Sándor nyitotta meg a tavalyi kulturális találkozót.

Az Apátfalvi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke hozzátette: az értékelésen kapott pontszám azért lényeges, mert később megállapítják, mennyi egy pont értéke, s ez alapján adják a támogatást. – Évek óta nem volt ezzel gond, mert elég maximális pontszámot kaptunk, közelítettünk a 100-hoz, s volt, hogy 2 millió forintot kaptunk – mondta. – Most az érdekképviseleti munkánkra 0 pontot kaptunk, annak ellenére, hogy legalább 14 határozatot, javaslatot, állásfoglalást hoztunk, közöltünk az önkormányzattal a cigányok érdekében. Többek közt véleményeztük az iskolaigazgatói pályázatot, állást foglaltunk a betelepítési kvóta ellen, de hozunk határozatot a közmunkával, a szociális tűzifa osztással, az esélyegyenlőségi program felülvizsgálatával kapcsolatban is. Hogy miért vesztettünk 30 pontot, az nem derült ki. Tavaly 14 kulturális programot szerveztünk, a gasztronómiától, a falunapi programom át a táborozásig, működtettük a tanodát, nőnapi rendezvényt kisebbségi és gyermeknapot napot is szerveztünk. A támogatásokat arra fordítjuk, amire kaptuk, erre mindezekre csak 30 pontot kaptunk. Együttműködési megállapodást kötöttünk a makói rendőrkapitánysággal, az önkormányzattal, a munkaügyi központtal, a Makó Kistérségi Egészségfejlesztési Irodával a szűrővizsgálatok érdekében – sorolta mit is tettek tavaly.

Lehet, hogy az idén már csak bottal üthetik a korábbi támogatást?

– Ez utóbbira összesen 1 pontot adtak. Fellebbezünk a határozat ellen, hiszen így összesen 31 pontot értünk el, ami az jelenti, hogy egyharmad támogatásra számíthatunk az idén, mint korábban. Ezzel pedig ellehetetlenítik a munkánkat – mondta Károlyi Sándor, aki hozzátette, a községi önkormányzat ugyan támogatja a rendezvényeiket, de annak is véges az anyagi ereje. A központi támogatás hiányában egy csomó programjuk kerül veszélybe.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest