Hírek

Lázár: megvédjük a Csiki sört

Dávid és Góliát harca folyik a Heineken és a Csiki sör között, a kormány az utóbbit, mint magyar vállalkozást támogatja – jelentette ki a mai kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Országos szűrővizsgálatot indítanak.

MH összeállítás

– Nagy szüksége van az országnak a jogi és fizikai határzárra – közölte Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta a jogi most elkészült. – Félő, hogy Törökország felmondja az unióval kötött megállapodást és a migránsok ismét elindulnak felénk. Fel kell készülnünk erre, májusra a második kerítés is elkészül. Jó döntést hozott a kormány a kerítésépítéssel és a jogi zárral is, mely március 28-án lép hatályba – mondta.

Közölte: az Emberi Jogok Európai Bírósága igazat adott két, Magyarországról kiutasított migránsnak. Az ügyet a Helsinki Bizottság karolta fel. Sajnálta, hogy a Helsinki Bizottság tagjai nem értik, hogy a magyarok nem akarnak bevándorlókat. A bírósági döntés elfogadhatatlan és végrehajthatatlan: mi magyarok határozzuk meg, kit akarunk befogadni. Ezért az ország megfellebbezi ezt a bírói döntést – mondta.

A nemzeti konzultációról szólva közölte: azt két héten belül indítják, a kérdések előkészítés alatt állnak. Elárulta, hogy Orbán Viktor vesz részt az Európai Unió fennállása 60. évfordulója alkalmából kezdődő római találkozón, melyen 27 ország ír alá várhatóan közös nyilatkozatot, melybe a magyar szempontok is bekerültek.

Elmondta: a parlament előtt a 300 négyzetméternél nagyobb ingatlanok építése bejelentésének könnyítése, a társasház építés, bővítés érdekében, ez a bürokráciacsökkentés újabb eleme.

A Csíki sör a kormányülésen is napirend volt, szeretnék betiltani az önkényuralmi jelképek használatát a kereskedelemben is – utalt a Heineken címkéjén látható ötágú vörös csillagra. Utalt egy 2011-es angol parfümgyártó cég kérésre, melyen a volt Szovjetunió jelképei lettek volna láthatók. Ezt az Európai Bíróság elutasította, épp a lettek és a magyarok miatt. – Különbséget akarunk tenni a szabad véleménynyilvánítási jog és a kereskedelem között. A Heineken 1951 és 1992 között fehér csillagot használt, ezt ültettük át törvényjavaslatba. A Csiki sör és a Heineken Dávid és Góliát harca, holnap ezért megyek el a csíkszeredai sörgyárba, hogy felajánljam a kormány segítéségét. Romániában a Heineken, Brüsszelben a Csikis sör nyert, azaz el akarja lehetetleníteni ezt a magyar vállalkozást. A kormány a magyar vállalkozásnak akar segíteni – tette hozzá.

Újabb egészségügyi szűrővizsgálatokat indítanak Magyarországon: emlő, méhnyak, vastagbél, valamint a szív és keringési rendszert vizsgálják. 20 új szűrőbuszt vásárolnak ennek érdekében.

8920 milliárdos európai uniós támogatás teljes egészét március végéig meghirdetik. Most 97 százaléknál járnak. A paksi bővítéssel kapcsolatos népszavazást tiszteletben tartja a döntést, a kormány szerint Paks az olcsó áramot jelenti.