Hírek Térség

Királyhegyes: palotai hasmenés miatt nem oszthatták ki a gyerekek ebédjét

Csupán szendvicset ettek a menzán ebédre tegnap a királyhegyesi iskolások és óvodások, miután kiderült, hogy az ide a meleg ebédet szállító csanádpalotai étterem főztje – nem Királyhegyesen – hasmenéses megbetegedést okozott, a szakhatóság ezért az utolsó pillanatban megtiltotta a kiszállított étel kiosztását.  A képen királyhegyesi iskolások. Fotó: makoiiskola.hu

Korom András – Királyhegyes

Lakossági bejelentést kapott a megyei kormányhivatal élelmiszerbiztonsággal foglalkozó osztálya Csanádpalotáról, egy hasmenéses megbetegedés miatt. Az ellenőrök kiszálltak a Fényes étterembe, s megtiltották az onnan már kiszállított ebéd kiosztását a királyhegyesi iskolában és óvodában. Az ötven kisgyereknek így tegnap a pedagógusok készítettek szendvicset, a boltban vásárolt nyersanyagokból.

Borkáné Dudás Mónika, a Makói Általános Iskola igazgatója elmondta, a királyhegyesi tagintézményüknek úgy szóltak a kormányhivatalból, hogy ne egyék meg az ebédet.

– Tegnap háromnegyed 12-kor hívott fel az óvodavezető, hogy a NÉHIB megtiltotta, hogy kiosszák a Palotáról kiszállított ebédet, s azt kérdezte tőle mi legyen – mondta Horváth Lajos polgármester. – Azt mondtam, hogy akkor menjenek el a boltba, vegyenek vajat, kenyeret és szalámit és készítsenek szendvicset, mert a gyerekek nem maradhatnak éhen. Aztán illetékestől megtudtam, hogy lakossági bejelentés érkezett a kormányhivatalba, miszerint enyhe hasmenést kapott egy csanádpalotai, aki a helyi Fényes étteremből kiszállított ebédet ette meg. Aztán meg a palotai idősek otthonában is néhányan hasonló tünetekre panaszkodtak. A szakemberek kiszálltak ellenőrizni, és ezután tiltották le az ebéd kiosztását – árulta el a részleteket Horváth Lajos. Királyhegyes polgármestere hozzátette, a Fényes, míg a fertőtlenítés le nem zajlik, ma Makó főzetett. Ezt ételt ki is vitték Palotára, hogy onnan szétosszák, de ezt is megtiltották.

– Ennek ellenére ma mégis kap meleg ebédet az 50 óvodás és iskolás, csak a megszokottnál kicsi később – tette hozzá a településvezető, aki úgy tudja, ahogy egyik olvasónk is, hogy a két nappal ezelőtti rakott krumpli után jelentkeztek a tünetek. Egyik olvasónk szerint ez kicsit savanykás volt.

Március 22-én a Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Hivatala Népegészségügyi Osztálya élelmiszer közvetítette megbetegedés gyanújáról értesítette a Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályát  közölte érdeklődésünkre a megyei kormányhivatal. Mint írták: a megbetegedések járványügyi adatai alapján az osztály hatáskörrel és illetékességgel rendelkező élelmiszerbiztonsági-felügyelői tegnap ellenőrzést tartottak a csanádpalotai Fényes vendéglőben, továbbá azon intézményekben, amelyek közétkeztetését a vendéglő végzi. A felügyelők azonnali, jegyzőkönyvbe foglalt intézkedésként a vendéglőben megtiltották az ételkészítést és a tálalást, valamint az általuk előállított ételek további forgalmazását és fogyasztását. A nem helyben készített, gyári csomagolású élelmiszerek közétkeztetésbe történő kiszállítása nem tiltott az egység részére, tehát az intézmények ellátása biztosított.

A Fényes vendéglőben az ételkészítés és tálalás tilalma az egység teljes körű fertőtlenítő takarítása utáni hatósági szemle kedvező eredménye után oldható fel. Ma további adatgyűjtés, valamint a vendéglátó egység élelmiszerhigiéniai-élelmiszerbiztonsági utóellenőrzése történt meg. Az ellenőrzést végző felügyelő megállapította, hogy a konyha előírt nagytakarítása folyamatban van, a tálalórész takarítása az ellenőrzés ideje alatt befejeződött, ezért a ma a más vállalkozó által készített és beszállított ebéd tálalása már elkezdődhetett – írta a Csongrád Megyei Kormányhivatal sajtószolgálata.