Makó Színes

Szorobánnal ismerkedtek a szikszais gyerekek

A Szikszai György Református Általános Iskola 4. osztályos tanulói megismerkedhettek a szorobánnal Vajda József segítségével.

Gajáta Fanni – Makó

Már 25 éves az Első Szorobán Egyesület, amelynek az elnöke Vajda József. A pedagógus még az 1990-es években ismerkedett meg ezzel a japán golyós számolóeszközzel. Feleségével közösen jelenleg a kiszombori Dózsa György Általános Iskolában adja át a szorobán alapjait a gyerekeknek.

Délelőtt a Szikszai György Református Általános Iskola 4. osztálya érkezett a múzeumba, hogy megismerkedjenek a számolóeszközzel. Volt, akinek nem volt ismeretlen a szorobán, de volt, aki egy teljesen új módszert ismert meg.

– Én fejben vagy írásban számolok. Szerintem nem nehéz papíron matekozni – árulta el a rendkívüli matematika óra előtt a 9 éves Almási Hanna. A kislány még nem találkozott a szorobánnal, így elsőként foghatta a kezében a fából készült eszközt.

A szorobán az abakuszok családjába tartozik. Érdekessége, hogy az összeadás, kivonás, szorzás és osztás műveleteit könnyen el lehet rajta végezni.  Vajda József elárulta, Paksy Sándor által ismerte meg ezt az eszközt. Először a felesége vehetett részt egy néhány napos előadáson, majd ezt követően készített el egy szorobánt.

– Megmondom őszintén, beleszerelmesedtünk és azóta folyik ennek a tanítása – tette hozzá a pedagógus. – Ezek a szorobánok, melyek itt vannak, Makón készültek. Saját kútfőből alakítottuk ilyenné az eszközt. A japán testvérére annyiban hasonlít, hogy 13 tengelye van, és több golyó van egy tengelyen.

A szorobán nemcsak a számolásban segít, hanem akár a nyelvtanulásban vagy a képzőművészetben is.