Kék hírek Makó Térség

Mégiscsak ártalmatlan a Makó közelében kidobott fehér por

Emberi egészségre ártalmatlan anyagot szállított az a férfi, aki a pénzügyőrök elől menekülve kisteherautójából kidobta a vízzel érintkezve rovarölő ideggázzá alakuló fehér port – közölte a Békés Megyei Kormányhivatal békéscsabai járási hivatalának agrárügyi főosztálya.

MH-MTI

Az összesen 42 kilogramm Saturn Terra talajfertőtlenítő szert lefoglalták. A szer engedélykötelesnek számít, ugyanakkor eredete ismeretlen, mivel származását jelző dokumentumok nem voltak a sofőrnél. A klórpirifosz hatóanyag-tartalmú szert összegyűjtötték a helyszínen a szakemberek. A kiszóródott anyag miatt az emberi egészség és a környezet veszélyeztetése nem áll fenn – hangsúlyozták. A szer a kormányhivatal vegyszerraktárába került, megsemmisítését elrendelték – tették hozzá.

Mint tegnap megírtuk a magyar sofőr Tótkomlós és Makó között haladt járművével, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzését észlelve hirtelen irányt váltott, megpróbált elmenekülni a pénzügyőrök elől. Azok üldözni kezdték, és eközben a férfi egy nagyobb kartondobozt dobott ki a teherautóból.

Miután megállították a járművet, a pénzügyőrök visszamentek a kidobott dobozhoz, amelyben 42 kilónyi, zacskókba csomagolt, ismeretlen fehér por volt, amelynek egy része szétszóródott. A járőrök értesítették a kormányhivatal szakhatósági szervének munkatársait, akik a helyszínen megállapították, hogy a vegyszer Magyarországon nem engedélyezett, “ártalmas” besorolású. Mivel aznap folyamatosan esett az eső, a kiszóródott porból pedig vízzel érintkezve veszélyes idegméreg lett, értesítették a rendőrséget is.

A sofőr a szállítmányáról semmilyen okmányt, bizonylatot nem tudott bemutatni, a beszerzés körülményeiről pedig többféle, egymásnak ellentmondó változatot adott elő.

A sofőrrel szemben méreggel visszaélés bűncselekményének gyanúja miatt nyomozást rendeltek el – közölte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.