Kék hírek Makó

Csalással akartak Makón állampolgárságot szerezni

A Makói Járási Ügyészség vádat emelt azzal a két szerb állampolgárral szemben, akik a magyar állampolgárság megszerzése érdekében tévesztették meg a hatóságot. Képünk illusztráció!

A vádirat szerint a vádlottak tavaly november 29-én azért utaztak Makóra, hogy egyszerűsített honosítási eljárásban kérelmet nyújtsanak be az okmányirodába annak érdekében, hogy magyar állampolgárságot szerezzenek. A vádlottak egyike azonban a helyszínen megijedt attól, hogy az állampolgárság megszerzésének egyik kötelező feltételét, a magyar nyelv ismeretét nem tudja megfelelő szinten igazolni az eljáró ügyintéző előtt, ezért megkérte a másik vádlottat, hogy helyette járjon el az ügyintézés során. A társa előbb megtagadta a kérés teljesítését, de addig győzködték, amíg abba bele nem egyezett. Ezután a kérésnek eleget téve a társa által átadott okiratokat benyújtotta a fényképekkel együtt. Az eljáró ügyintéző a fényképeket megtekintette és észlelte, hogy a kérelmező személy, valamint az előtte megjelent személy nem azonos, ezért értesítette a rendőrséget. A rendőrök előállították a kérelmező vádlottat és az épület előtt várakozó társát.

Az ügyészség a vádlottakat közokirat-hamisítás bűntettének kísérletével vádolja. A vádlottak bűnösségéről a Makói Járásbíróság fog határozni.