Hírek Makó

A DK aláírást gyűjt a makói rendelők felújításáért

Aláírásgyűjtésbe kezdett a Demokratikus Koalíció helyi szervezete. Ezzel szeretnék felhívni a lakosság figyelmét az egészségügyre és annak fejlesztésére. Április végéig gyűjtik a szignókat, amelyeket az önkormányzatnak is eljuttatnak.

Gajáta Fanni – Makó

„Stadionban még senki sem gyógyult meg” – áll a Demokratikus Koalíció aláíró standján. A DK helyi szervezete azért gyűjt aláírásokat, hogy az egészségügyre felhívja a figyelmet. Mucsi Tamás, a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke elmondta: fontosnak tarják, hogy a város összes körzetében elérhető legyen az egészségügyi alapellátás.

– Kiváltképpen fontosnak tartjuk, hogy Gerizdes városrész végre kapjon rendelőintézetet, s ehhez kérjük a lakosok támogatását. Azt gondoljuk, hogy a gyógyulás alapjog és stadionban nem lehet gyógyulni – fogalmazott a választókerületi elnök. Hozzátette, amíg a kormány 215 milliárd forintot költött stadionokra, addig az egészségügy romokban hevert. Illetve a várólisták is hosszúak.

A Hollósy Kornélia utcán található rendelőintézetet is kiemelte: elmondása szerint át kéne alakítani, hiszen nem erre a célra lett kitalálva: a várók kicsik, a fertőző betegek egymáson keresztül rohangálnak, illetve a Makói Városi Televízió kollégái is a betegek között jutnak el a szerkesztőségükbe.

A Kálvin utcai rendelőről is szót ejtett: elmondta, a Fideszes városvezetésnek az egyik legkomolyabb ígérete ennek az épületnek a felújítása volt, mégis úgy tűnik, ez az ügy egy helyben áll. Szerinte el kell dönteni, hogy statikailag megfelel vagy sem az épület az előírásoknak, s ha nem, újat kell építeni.

– Azt gondolom, ezek nem normális állapotok. Ki kell dolgozni egy ütemtervet arra, hogy milyen ütemben újulnak meg a rendelők és milyen ütemben építenek a hiányzó városrészekbe rendelőket. Az egészséghez való jog mindennél fontosabb, ezért kérjük az emberek támogatását, hogy el tudjunk kezdeni az önkormányzattal kommunikálni – mondta Mucsi Tamás. Úgy véli, nem lenne orvoshiány, ha orvosolnák a rendelők állapotát. – A DK-nak akár ez az egy választási ígérete lehet: ha lehetőséget kap a választóktól, akkor meg fogja valósítani a rendelők létrehozását és felújítását.

A DK helyi szervezete az aláírásokkal szeretné megmutatni, hogy az emberek támogatják ezt a fontos ügyet, majd a városvezetéssel egy közös konzultációt szeretnének indítani a makói egészségügyről. Az aláírásokat minden hétköznap gyűjtik, egészen április végéig.