Színes Térség

Gyermekalkotásokat állítottak ki a kiszombori oviban

A Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Makói Tagintézményének utazó gyógypedagógusa már hónapok óta dolgozik együtt a kiszombori gyerekekkel. Kedd reggel öt ügyes ovis alkotásaiból nyílt kiállítás.

Gajáta Fanni – Kiszombor

A Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat még 2013 szeptemberében alakult meg önálló intézményként ország szerte. Azzal a céllal jött létre, hogy minden téren fejlessze és támogassa a gyerekeket, kisgyermekkortól kezdve egészen a középiskolás korú tinikig. Egyik kollégájuk, Horváthné Oláh Mária már hosszú ideje készül a kiszombori óvodásokkal. A gyerekek a rajzolás segítségével jobban megnyílnak, önbizalmat nyernek és fejleszti is őket. Nemcsak festettek, alkottak, hanem meséket is mondtak.

– Videóra vettem a meséiket az év elejétől mostanáig. Rengeteget változtak, sokkal nagyobb a szókincsük, bátrabban beszélnek. Tulajdonképpen vissza kéne nézni a folyamatokat, hogy mi történt velük, illetve látni kell, hogy honnan indultak és hova jutottak – magyarázta az pedagógus.

A gyerekek klasszikus zenére is festettek, s mint kiderült: csak egy picit kellett irányt mutatni nekik. A kész alkotásokból összeállított kiállításon egy történetet raktak össze közösen. A pedagógus szerint a mozgás és a zene mellett még nagyon fontos a rajzolás is, nemcsak gyermekkorban, hanem szinte egy egész életen át.

navigate_before
navigate_next

A hat éves Vajda Odett is nagyon szeret alkotni, főleg festékkel. A kislány is benne volt abban az öt gyermekben, akiknek műveit kiállották.

– Azért szeretek rajzolni, mivel akkor bármit lerajzolhatok, például virágokat, állatokat. Nekem a kedvencem a kutya – mondta Odett. Az óvodában is nagy örömmel alkot. – Kedvenc színem a rózsaszín, azzal szeretek festeni is.