A település korábbi MSZP-s polgármestere szerint ok nélkül bontják el a zöldséges bódéját. Egy érdekkör helyzetbe hozásával vádolja az önkormányzatot, de úgy tűnik itt csak a saját érdeke az, ami szerepet játszik.

Nagy Szabolcs – Apátfalva

Facebookon kérdezte ismerőseit Varga Péter jelenlegi MSZP-s megyei önkormányzati képviselő, Apátfalva korábbi polgármestere, hogy szerintük rendben van-e az, hogy az önkormányzat 80 millió forint közpénzt költ arra, hogy őt kidobja a Kossuth Lajos utcán lévő zöldséges bódéjából. Bár az üzenet nem nekünk szólt, ha ez így lenne, akkor szerintünk nem lenne rendben, így utánajártunk.

Nincs így. Először is, a 80 millió forint, amit Varga emleget, az valójában 56 millió, plusz 25 millió forint. Előbbit belvízelvezető rendszer kialakítására és javítására kapja az önkormányzat, aminek az égvilágon semmi köze a bódéhoz. Utóbbiból pedig a vállalhatatlan állapotban lévő piactér újul meg, e mellé kerül egy ajándékbolt, amely többek között turisztikai célokat szolgál majd és a START munkaprogramban termelt dolgokat is lehet majd itt kapni.

A bódéban lévő zöldséges üzlet körülbelül öt éve Varga Péteré, aki pedig már majdnem másfél éve tudja, hogy mit tervez a helyére az önkormányzat, ugyanis Szekeres Ferenc polgármester még 2016 januárjában értesítette róla, hónapokkal a pályázat beadása előtt.

– A piactér fejlesztése már nagyon időszerű, vagy 50 éve nem volt hozzá nyúlva. Az emberek itt szokták meg, miért tennénk máshová? Az ajándékboltban pedig a helyi termelők portékáját is fogjuk árulni, úgy, hogy nekik ez nem kerül majd semmibe. Ráadásul abban a határozatban, amit éppen Varga Péter polgármestersége idején fogadtak el, feketén-fehéren benne van, hogy a közterület használat közérdekből bármikor megszüntethető. Hát, ha valami közérdek, akkor a piac felújítása pontosan az – mondja Szekeres Ferenc.

A polgármester által említett határozatban – amely akkor készült, amikor Varga Péter 2013-ban megvette a bódét – emellett az is benne van, hogy a közterület-használati engedély visszavonásig érvényes, illetve a tulajdonos saját költségén köteles visszaállítani az eredeti állapotot (vagyis lebontani a bódét). Az önkormányzattal szemben pedig az engedély megvonása után semmilyen követeléssel nem léphet fel.

Itt éppen elférne egy zöldségbolt, még lehet, hogy több pénzt is hozna.

Varga Péter tehát a saját maga által elfogadott határozattal megy most szembe, arról nem is beszélve, hogy úgy tudjuk, ha éppen akarná, meg tudná oldani a zöldséges bolt üzemeltetését. Apátfalvának ugyanis egy még forgalmasabb helyén, a polgármesteri hivatal mellett van egy másik üzlethelyiség is, ami a Varga család tulajdonában van, és éppen üres. Itt tehát senki nem tudná megakadályozni, hogy megnyissa a zöldséges boltját.

Próbáltuk elérni Varga Pétert is, ám a jelenleg külföldön dolgozó megyei MSZP-s képviselő telefonon csak annyit mondott nekünk, hogy portálunknak nem kíván nyilatkozni.

Pedig több kérdésünk lett volna hozzá, például az is, hogy igaz-e, hogy a bódé mellett lévő sarki házat már úgy vette meg tavaly februárban, hogy pontosan tudta, a település pályázatot fog benyújtani az ajándékbolt kialakítására. A közösségi oldalra kitett posztjában ugyanis azt is kifogásolja, hogy az egy lakóház utcai ablakai elé kerül majd, teljesen kitakarva azt. Na már most, azokat az ablakokat most éppen a bódé takarja el. Az nem baj? Illetve, ha tudta, hogy oda ajándékbolt fog kerülni, ha nyertes lesz a pályázat, és ez nem tetszik neki, akkor miért vette meg?

Az ajándékbolt zavarná Varga Péter kilátását, a bódé nem.

Nos, információink szerint azért, mert így a leendő beruházás szomszédjaként beletekinthetett a tervekbe, mi több azok ellen jogorvoslatot is nyújthat be, amit egyébként meg is tett, ezzel is hátráltatva a fejlesztést. Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy kit takar Varga Péter közösségi oldalra kitett posztjában a „jól behatárolható érdekkör”, akit az önkormányzat „helyzetbe akar hozni”?

Nekünk ugyanis a részleteket látva úgy tűnik, hogy a piactér felújításának érdekeltjei az apátfalvi lakosok, őket meg csak nem baj, ha helyzetbe hozzák…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest