Sánta Sándor önkormányzati képviselő pezsgővel lepte meg a bálozókat, és azt kérte tőlük, továbbra is bátran vállalják identitásukat.

Nagy Szabolcs – Makó

Rendkívül jó hangulatban kezdődött a Korona Konferencia Központban az idei makói Cigányság Világnapjához kötődő zenés est. A nemzetiségi önkormányzat elnöke szerint nagy szükség van arra, hogy a helyi közösség betekintést adjon a roma kultúrába.

– A romákról manapság mindenki beszél, de tényeket csak kevesen tudnak. A roma kultúra megismerése minden bizonnyal képes lenne ellensúlyozni a közgondolkodásban kialakult sztereotípiákat, amelyek sokszor még a legjobb szándékkal is csak integrálni kívánt csoportként kezelik a legnépesebb magyar nemzetiséget – mondta Gilingerné Ráday Krisztina. A Makói Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke hozzátette: a makói cigány közösség nagyon sok segítséget kap az önkormányzattól, megtalálta a helyét a városban, nem kell már vándorolnia, mint őseinek.

– Számomra rendkívül jó érzés, hogy a helyi cigányság, és a magyarság között nincsenek olyan emberek, akik az ellentétet szítanák. Időt, energiát és anyagiakat nem kímélve kell fejlesztenünk a városban a romák életkörülményeit is. Makón ez a közösség vállalja az identitását, ezért úgy gondolom, ezt a bált semmi nem menti meg a jó hangulattól – fogalmazott Sánta Sándor önkormányzati képviselő.

A tánc, és a zene mellett a roma kultúra híres a gasztronómiájáról is, az idősek például nagyon szeretik a fűszeres ételeket.

– A romák szeretik a lehető legtöbb ízt kihozni az ételekből. Nagyon szeretjük a csípőset, de a vendégeket, és a gyerekeket ettől óvjuk. Hagyományos roma ételek például a cigánykáposzta, a pacalpörkölt, bableves, vagy egy jó tyúkhúsleves. – tudtuk meg Dömötör Józseftől.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest