Térség

Vajdasági vendégek Apátfalván

Évek óta szoros barátságot tartanak az apátfalviak és a vajdasági nemesmiliticsiek. A vendégek azért érkeztek a Maros-menti településre, hogy egymást segítsék, tanácsokkal lássák el. 

Gajáta Fanni – Apátfalva

A kultúráról, a vállalkozásokról, a hagyományokról és azok őrzéséről, a mezőgazdaságról, az értékekről, az önkormányzati intézmények működéséről és a sajtó szerepéről is beszélgettek az apátfalviak és a vajdasági nemesmiliticsiek szombaton. Bálintné Siprikó Zsuzsanna alpolgármestertől megtudtuk, ez a nap a beszélgetésről és az eszmecseréről szól, ugyanis saját tapasztalatikkal szeretnék segíteni a vajdasági települést.

– A délután folyamán még megtekintjük a Langó Hagyományőrző Házat is, ugyanis a delegációban vannak olyan személyek, akik a kultúrával foglalkoznak és szeretnénk megmutatni, hogy nálunk hogyan működik a tárgyi eszközök megőrzése. Emellett Antal József szívesen megmutatja a mintatanyáját – tette hozzá az alpolgármester.

Péter Mózes már évek óta jár Apátfalvára. Mint elmondta, még Horgos élt, amikor először járt a településen. Látogatásuk célja az, hogy megmutassa a nemesmiliticsieknek, hogy hogyan is zajlik a hagyományőrzés egy magyar faluban.

– Szeretnénk, ha kulturális híd épülne köztünk, s a jó ötleteket hazavigyük – mondta Péter Mózes.

Egedi Antal nemcsak a helyi plébános, hanem történelem tanár is. Elárulta, már várta az apátfalvi utat, ugyanis szereti látni, milyen Magyarország. Úgy véli, a vajdasági települések kicsit elmaradottak, így sokat lehet tanulni már Apátfalván is.

– Nálunk is rengeteg látnivaló van, de talán a múzeum a kiemelkedőbb – mondta a történelem tanár. – Alatta török pince van, de vannak templomok és Rédl báró kriptája megtalálható. Kultúrtis rendezvényeink között vannak magyar, horvát és szerb programok is, illetve különböző egyesületek is részt vesznek a település életében.