Színes Térség

Szép és különleges az ambrózfalvi emlékmű

2 millió forint támogatást kapott a település, hogy felújítsa a rossz állapotban lévő emlékművet. 1926-ban közadakozásból épült fel, s vallási tartalma miatt egyedülálló is.

Nagy Szabolcs – Ambrózfalva

Éveken keresztül egyre rosszabb, és rosszabb állapotba került az ambrózfalvi I. világháborús emlékmű, amelyet a felújítás előtt már körbe is kellett keríteni, nehogy a mellette játszó gyerekekre hulljanak a meggyengült darabjai. Mára azonban nem csak az emlékmű, hanem a környezete is megszépült.

– A kora meglátszott az állapotán is, bár volt körülbelül tíz éve egy kisebb – nem volt túl szakszerű felújítása. Most a támogatásból megerősítették a talapzatát, és cserélték az előtte lévő terület térburkolatot, és új táblákat is kapott a szobor az I. és II. világháborús hősi halottak névsorával – tudtuk meg Csirik László polgármestertől.

Az emlékmű egyébként nem csak szép, hanem különleges is: a világháborús szobrokon ugyanis általában csak katonákat örökítettek meg, az itteni azonban Krisztus ábrázolásával vallási tartalmat is kapott.

– Jézus Krisztus alakja is szerepel a szobron, ő a főalak, aki lehajol a katonához és magához emeli. Ez azt jelképezi, hogy a hazájáért küzd hős, megváltásban részesül és a mennyországba kerül. Ebben megnyilvánul a közösség vallásba, Istenbe vetett hite – mondta Pitvaros plébánosa. Kasuba Róbert szerint a térségben biztosan egyedülálló ez a szobor, ám Magyarországon sem készülhetett sok hasonló.