Hírek Színes Térség

Horváth Lajos 23 éve áll Királyhegyes szolgálatában

Horváth Lajos, Királyhegyes polgármestere a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetését március 14-én vehette át a Várkert Bazárban, Budapesten. A település vezetője már 23 éve irányítja a község életét.

Gajáta Fanni – Királyhegyes

Horváth Lajos már több mint két évtizede vezeti Királyhegyes életét. Ez alkalomból vehette át Áder Jánostól kitüntetést március 14-én. A polgármester meglepődött, hogy jelölték, azonban nagyon örül. Az Arany Érdemkereszt olyan helyen kap helyet, ahol az unokái is jól látják.

Már hatodik ciklusát tölti a polgármester, s ahogy már portálunknak beszámolt, még mindig sok terve van a településen. Annak idején azért választotta ezt a hivatást, mivel Királyhegyesen építkeztek.

– A feleségem ide valósi, azonban én budapesti születésű vagyok és itt telepedtünk le véglegesen. Éreztem magamban annyi ambíciót, hogy jelentkezzek és a rendszerváltás is akkor kezdődött. Fiatalemberként felmerült bennem, hogy hogyan lehetne fejleszteni a falut vagy mit lehetne csinálni még – emlékezett vissza a polgármester. – Sok támogatóm volt és biztattak is, hogy csináljam a dolgokat. A becsületes szakmám amúgy gépész, eléggé messze van ez a szakma ettől a hivatástól.

Az elmúlt 23 évet úgy tudta összefoglalni, hogy voltak sikeres és nem elég sikeres évek, azonban mindig megtalálták azokat a dolgokat, amelyekkel előre tudta vinni Királyhegyest. 2004-től 2010-ig volt a legnehezebb a faluban, ugyanis akkor volt a központosítás. Azonban a település első embere úgy véli, most sokkal több lehetőségük van, hiszen a kormány támogatja őket.

– Az elért sikerek bizonyítják, hogy jó úton indultunk el egykor. Nagyon sok mindent kéne elmondani, hogy mit is csináltunk az elmúlt 23 évben. Mindenesetre ehhez mindenképpen kell egy megfelelő családi háttér, mely biztosítja ezt a 24 órás szolgálatot. Kell egy stabil gárda, munkatársak, akik évtizedek mellettem vannak és segítik a településvezető munkáját. Nélkülük jelentős sikereket nem tud elérni egy polgármester – fogalmazott Horváth Lajos.

Úgy véli, ez a hivatás nem családbarát, ugyanis mindig szolgálatban kell lenni. Jelenleg úgy tudja, gyermekei elzárkóznak ettől a foglalkozástól.

– Olyan ember terjesztett fel erre a díjra, aki maga is polgármester volt egykor – utalt Lázár Jánosra -, aki gyakorlatilag értékelte és tudta értékelte tudta azt a tevékenységet, amelyet egy kis település vezetője, kis költségvetésből tud megcsinálni. Nagyon örültem, hogy ilyen magas szinten elismerik az ember munkáját – mondta a polgármester.