Hírek Makó

Néptánccal nyitották meg a Cigányság Világnapját Makón

Harmadik éve ünnepli meg a helyi roma nemzetiségi önkormányzat a nagy hagyományokkal rendelkező tavaszi világnapot. Gasztronómia, néptánc, népzene, ez kap főszerepet a kétnapos rendezvényen.

Nagy Szabolcs – Makó

A verőfényes napsütés, a néptánc, és hegedű műsor sok Makóit csábított ki ma délután a Széchenyi térre, a Roma Kultúra Világnapja rendezvényére. A városban a Makói Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szerint mintegy 5-6 százalék a roma nemzetiségűek aránya, akik közül sokan őrzik hagyományaikat.

– Ez az alkalom a cigányság részéről a tavaszvárást, az újjászületést ünnepli meg. Nagy hagyománya van ennek, ilyenkor indultak útra a cigányok a falukból, ahol a telet töltötték tovább munkát vállalni. Ezt egy nagy ünnep előzte meg, hiszen a családjukat hátrahagyva indultak útnak. Illetve ez a húsvéti nagyböjt előkészülete is egyben – tudtuk meg Gilingerné Ráday Krisztinától.

A Roma Kultúra Világnapja a cigányság legfontosabb ünnepe, ehhez kapcsolódóan számos kulturális rendezvényt szerveznek országszerte, ebbe kapcsolódott be a város három évvel ezelőtt.

– 2014 óta a Roma Nemzetiségi Önkormányzat Makón is méltóképpen ünnepli meg a Cigányság Világnapját. Köszönettel tartozunk nekik azért, mert megmutatják a városnak a roma nemzetiség életét és kultúráját. Nem csak ehhez az alkalomhoz kötődően, hanem egész évben folyamatosan. Azt szeretnénk, ha ez továbbra is így maradna, mert fontos, hogy a nemzetiségi önkormányzat szívén viselje hagyományait – fogalmazott Czirbus Gábor alpolgármester.

A nemzetiségi önkormányzat rendezvénye holnap este cigány zenés esttel  folytatódik a Korona Konferencia Központban.

navigate_before
navigate_next

One Response

  1. Ez nagyon szép cselekedet. A baj ott van,hogy tisztességes munkát kellene nekik biztosítani. Az a közmunkából kapott bér nem ELÉG a család eltartására. Még akkor sem ha a feleség is dolgozik közmunkásként.

Comments are closed.