A Galamb iskola alapítványa több diákjának állta a nyelvvizsgájuk árát, miután sokak családja nem engedhette meg azt magának. Pedig 2020-tól csak nyelvvizsgával lehet jelentkezni a felsőoktatásba. A kép illusztráció.

Nagy Szabolcs – Makó

Átlagosan 30 ezer forintba kerül ma csak az, hogy valaki elmehessen a nyelvvizsgára, tudtuk meg egy Makón is oktatást végző nyelviskolától. Ebben nincsenek benne a külön nyelvórák, ami plusz költséget jelenthet. Nyelvtudásra márpedig szükségük van a fiataloknak, 2020-tól a felsőoktatásba is azt veszik fel, aki rendelkezik ilyennek. A szakma is szükségesnek tartja a vizsgák ingyenessé tételét.

– A nyelvvizsgának mindenképpen van költsége, a nyelvtanulásnak viszont nem feltétlenül. Kevesen vannak ugyan, akik magántanár, vagy nyelviskola nélkül fel tudnak készülni rá. Nyilvánvalóan a cél az ingyenes nyelvvizsgával, hogy ne legyenek emiatt plusz költségek, ráadásul hamarosan a felsőoktatásba történő felvételt is ehhez kötik majd – mondta Csenki András. A nyelviskola ügyvezető igazgatója hozzátette: egy középfokú nyelvvizsga letétele már most is alapvető érdeke a diákoknak, hiszen ezért a felsőoktatásba jelentkezéskor plusz pontokat lehet kapni, és e nélkül a magasabb ponthatáros szakokra szinte lehetetlen bejutni.

– A középiskolába járó diákok közül sok családja nem engedheti meg magának egy nyelvvizsga költségét – mondja a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola igazgatója. – Több diákunknak is az iskola alapítványa fizette ki a vizsgadíjat, mert a szülőknek nem telt rá. Az ilyen gyerekek előtt is meg kell nyitni annak a lehetőségét, hogy továbbtanuljanak, vagy a nyelvtudással a munkahelyükön magasabb fizetéshez jussanak. Ha megköveteljük azt, hogy nyelvvizsgázzanak a gyerekek a felvételihez, akkor jó, ha az állam ezt ingyenesen biztosítja nekik – fogalmazott Horváth Zoltán.

[totalpoll id=”94976″]

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest