Hírek Makó

500 milliós pályázaton indul Makó 8 kistelepüléssel

2 éven át havi 30 ezer forintot kaphatnak azok a hiányszakmákat tanuló makói diákok, akik május 30-ig pályázatot nyújtanak be a Makó számít rád! programban – döntött immár a részletekről is a makói képviselő-testület, mai rendkívüli ülésén. Némi vita azért volt.

Korom András – Makó

A „Makó számít rád!” tanulmányi ösztöndíjrendszerről szóló önkormányzati rendelet megalkotásával kapcsolatban Farkas Éva Erzsébet elmondta idén kiemelten támogatják a makói fiatalokat. Az ösztöndíjrendszer célja, a Makóhoz való kötődés erősítése, a tanulmányi költségek enyhítése, és hiányszakmák támogatása. A szakhatóságokkal és a fiatalokkal is egyeztettek, de tárgyaltak a kormányhivatal, intézmények és oktatási intézmények vezetőivel, az iparkamarával, és szakképző céget vezetőivel is konzultáltak. Szeptembertől indul a program, ha sikeres lesz, jövőre több fiatal kapja. A Bursa Hungarica pályázat is megmarad. A Makó számít rád ösztöndíjasai 2 éven át havi 30 ezer forintot kapnak majd.

Török Miklós (DK) képviselő javasolta, hogy ameddig ideig kapja az egyetemista az ösztöndíjat, ugyanannyi ideig kösse szerződés Makóhoz.

Szabó Sándor, a jegyzői iroda vezetője elmondta: A túlszabályozott rendeletek nem váltak be máshol, a makói ezért lett liberálisabb, flexibilisebb. Nem látják indokoltnak a röghöz kötést, ez a pályázati kedvet csökkentené. A szakmai kamarát is bevonják az előkészítő programba.

Hadik György (Fidesz-KDNP) elmondta, Török Miklós képviselő ugyanezen módosító javaslatait bizottsági üléseken elmondta, de azokat ott is leszavazták, épp a rendelet célja miatt. Vannak olyan szakmák, melyre Makón nincs szükség, pl, folyamszabályozási szakmérnök – fogalmazott.

Török Miklós erre azzal reagált, hogy butaság enne, ha olyan szakmákra írnának ki pályázatot, melyre Makón nincs szükség. Farkas Éva Erzsébet közölte: olyan szakmákra írják ki a pályázatot, melyeket a helyi vállalkozók tartanak hiányszakmának. Április 30-ig, mire kiírják a pályázatot, minden helyi vállalkozóval egyeztetni fognak. Az középiskolásokat és egyetemistákat érintő ösztöndíjra május 31-ig lehet majd pályázni. A testület a rendeletet elfogadta egyhangúlag.

Török Miklós még megjegyezte: 46 millióból már korábban létrehozták és működik a fiatalok politikamentes tere, ezért nem kell még egy, a Széchenyi téren. Közölte: Úgy tudja, hogy a helyi Fidelitas elnöke a város ifjúsági koordinátora, ezért nem látta biztosítottnak a politikai semlegességet. Farkas Éva Erzsébet erre felszólította a képviselőt, hogy mielőtt felszólal, tájékozódjon ez ügyben, mert nem a Fidelitas elnöke a város ifjúsági koordinátora.

A képviselők elfogadták a Hagymatikum bérleti díj mérséklését, megszavazták, hogy Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat félmillió forint visszatérítendő támogatást kapjon, a Szent György-napi hagyományőrző és kulturális bár rendezésére.

Döntöttek arról is, hogy pályázatot nyújtanak be Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben című pályázatban konzorciumban Ambrózfalvával, Csanádalbertivel, Csanádpalotával, Királyhegyessel, Köveggyel, Nagyérrel, Nagylakkal és Pitvarossal. Az elnyerhető összesen 500 millió forintból 296 millió jut Makónak. Részletek itt olvashatók.