Történelmi sétát rendeztek tegnap a József Attila Múzeumtól, Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató és Gilicze János nyugalmazott főlevéltáros vezetésével.

MH-Makó

Az útvonal a kiinduló pontja múzeum épülete volt, ahol is a különleges „időutazás” a Küzdelmes évszázadok című állandó kiállítás főúri enteriőrjének bemutatásával kezdődött. Návay Mihály életéről, munkásságáról, Damjanich tábornok és feleségéhez fűződő barátságról is hallattak a résztvevők. De megtudhatták azt is, hogy Návay Sándor 1848 nyarán még diákként állt be a 3. (szegedi) honvédzászlóaljhoz. Előbb Délvidéken, a tavaszi hadjárat idején a fő hadszíntéren küzd alakulatával. Őrmester, majd 1849. május 2.-tól hadnagy és – valószínűleg Návay Mihály ajánlására – Damjanich János parancsőr tisztje lett, majd gróf Leiningen-Westerburg Károly mellett szolgálat segédtisztként.

A séta érintette a Hajnal utcai Kossuth emléktáblát, majd a Széchenyi téren álló Kossuth szoborhoz, onnan a harcokban is részt vevő Dobsa Lajos színész, drámaíró, politikus, publicista, Petőfi barátja emléktáblájához vezetett. Megemlékeztek Návay Tamásról Csanád vármegye főispánjáról az1848-49-es forradalom és szabadságharc kiemelkedő alakjáról.

A résztvevők kérésére a ’48-as sétát a jövőre is megszervezik – tudtuk meg Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgatótól.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest