Március elejéig országosan több mint hétezer őstermelő nem érvényesíttette az új, chipes igazolványát, de Makó térségében elenyésző azok száma, akik elmaradtak ezzel.

Nagy Szabolcs – Makó

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a napokban több felhívást is közzé tett, amelyben arra kérik az őstermelőket, március 20.-áig érvényesítsék erre az évre igazolványukat, hogy ne szakadjon meg az őstermelői jogviszonyuk. Ezt a falugazdásznál kell megtenni, Makón emiatt szinte egymásnak adták a kilincset az őstermelők, ám kiderült a legtöbbjüknek érvényes az igazolványa, így feleslegesen ment ügyet intézni.

– A könyvelőm mondta, hogy jöjjek el. Ha ő sem tudta, hogy nem kellene, akkor nem jó az információ – mondja Döme Sándor makói őstermelő, aki ott jártunkkor éppen az igazolvány ügyében jött a falugazdászhoz. A térségben több mint négyezer őstermelő van nyilvántartva, ehhez képest azok, akiknek jelenleg nincs érvényes igazolványuk, nem éri el a két tucatot.

–  Szinte az összes 2016-ban kiadott új őstermelői igazolvány három évre lett érvényesítve. Nekik csak akkor kell felkeresni a falugazdászt, ha változás van a terület méretében, vagy termesztett növényféleségekben, illetve az értékesíteni kívánt mennyiségben. A módosítást a tárgyév június 15-ig kell bejelenteni.  A március 20.-i határidő kizárólag azokra az őstermelőkre vonatkozik, akik hatályos igazolvánnyal rendelkeznek, és csak 2016-ra érvényesítették azt. Sajnos sokan félreértelmezik a tájékoztatást, hozzánk is sokan jönnek be ezzel a problémával, miközben érvényes igazolványuk van – tudtuk meg Ruzsity Emil falugazdásztól.

Mi is ellenőrizhetjük az őstermelőket.

Félreértésre adhat okot az is, hogy a kiadott kártyákon csak a hatályosság dátuma van feltüntetve, ami nem azonos az érvényesség idővel. Ez utóbbit a falugazdásztól kapott betétlapon lehet megtalálni.

Árusításkor az őstermelőknek jól látható helyen fel kell tüntetniük az igazolványuk számát, amelyet egy mobil alkalmazáson keresztül ellenőrizni tudnak a vásárlók, és a kereskedők. Így például gyorsan ki lehet deríteni, hogy az adott termelő valóban a saját termékét árulja-e, ez ugyanis fel van tüntetve az adatbázisban. Ezzel a rendszer fogyasztóvédelmi célokat, és a feketegazdaság visszaszorítását is szolgálja egyben.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest