Hírek Makó Térség

Kanyaró: megállt a makói kórházban a járvány

Beoltották a makói kórház minden kanyarós dolgozóját és azokat is akikkel érintkeztek. Így megállt és az intézményen belül maradt a járvány. A látogatási tilalom mindaddig érvényben marad, míg az utolsó kanyarós beteg is meg nem gyógyul, s a kórokozó kimutathatatlanná válik.

Korom András – Makó/Vásárhely

A makói és a vásárhelyi kórházban is az előírtaknak megfelelően kezelték és kezelik a kanyaróhelyzetet. Igaz Vásárhelyen nincs ilyen, de a szükséges védőeszközöket (száj és orrmaszkot, gumikesztyűt) is biztosítják a dolgozóknak – közölte ma délután Kallai Árpád. A makói és vásárhelyi tagkórházak főigazgatója elmondta, amikor március 4-én a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták a makói kórház dolgozói között a kanyarós megbetegedéseket, nem csak az intézményt zárták le, de a makói, vásárhelyi és kakasszéki tagkórházak dolgozóit körlevélben tájékoztatták a teendőkről.

– Mindezeknek köszönhetően a makói kórházban megállítottuk a járvány terjedését, a vásárhelyiben eddig egyetlen dolgozó sem kapta ezt meg. Azok sem, akik munkájuk miatt a makói tagkórházban is megfordulnak – közölte a főigazgató. Hozzátette a kórházak mind a 800 dolgozóját folyamatosan szűrik, a szükséges védőoltásokat pedig A járványügyi szakemberek azonnal megkezdték azoknak az embereknek a felkutatását, akikkel a fertőzöttek találkozhattak. Ők megkaptáka kanyaró ellen is védettséget nyújtó oltást, a többi egészségügyi dolgozó önkéntesen kérhette a vakcina beadását. És fokozottan felhívják a figyelmüket a higiéniai rendszabályok betartására, illetve a kór tüneteinek felismerésére.

A makói kórházban továbbra is betegfelvételi tilalom van érvényben, s lesz mindaddig, míg az utolsó kanyarós dolgozó meg nem gyógyul. A vásárhelyi kórházban múlt pénteken elrendelt látogatási tilalmat pedig óvintézkedésből vezették be.

+++

Tíz új kanyarógyanús esetet jelentettek az Országos Epidemiológiai Központnak hétfőig, így február vége óta országosan 41 embernél jelentkeztek a kanyaróra utaló tünetek – mondta a központ főigazgató-főorvosa budapesti sajtótájékoztatóján. Oroszi Beatrix közlése szerint valamennyi új esetet Csongrád megyéből jelentették. A kanyarómegbetegedést azonban továbbra is csak 13 embernél igazolták a laboratóriumi vizsgálatok.