Hírek Külföld

Ferenc pápa a nős papokról és papi pedofíliáról – szavazóval

Ferenc pápa nyitott arra, hogy bevezessék, hogy a házas emberek is szolgálhassanak katolikus papként. Az egyház fő valóban lépni kíván a papok által elkövetett szexuális visszaélésekkel szemben, de a Vatikánban még mindig erős az ellenállás.

MH összeállítás

A pápa a német Die Zeitnek adott interjúban mondta ezt. Azért látja szükségesnek ezt a változtatást, mert vészesen csökken a papok száma, és ez óriási problémát jelent a római katolikus egyháznak, és így jóval több ember válna alkalmassá a papi hivatásra. 

– Át kell gondolnunk, hogy a “viri probati” működhet-e, és ha igen, akkor milyen feladatokat vállalhatnak majd a papok” – mondta a pápa. A viri probati azt jelenti, jól bevált/kipróbált férfiak, akiknek van megfelelő erősségű hitük, de házastársuk is. 

Az újítás azt jelentené, hogy olyan embereket szentelhetnének fel pappá, akik már megházasodtak, de azt nem, hogy a már pappá szentelt férfiak megházasodjanak – ez azonban csak a katolikusoknál jelentene újítást: az intézmény ebben a formában létezik a pravoszláv egyházaknál is. 

– Ferenc pápa valóban lépni kíván a papok által elkövetett szexuális visszaélésekkel szemben, a Vatikánban azonban még mindig túl sok az ellenállás – nyilatkozta csütörtökön Marie Collin, s a papi pedofília egyik áldozata, miután kilépett a kiskorúak védelmében felállított pápai bizottságból. Marie Collins a La Repubblica olasz napilapnak kijelentette: a három éve működő bizottság munkáját a római kúria részéről folyamatos akadályoztatás és bojkottálás éri. Hangsúlyozta, mélyen hisz abban, hogy Ferenc pápa a papi pedofíliával szembeni zéró tolerancia jegyében cselekszik, de “körülötte nem úgy haladnak a dolgok, ahogyan kellene”.

Marie Collins 13 évesen szenvedett el erőszakot plébánosától. Fotó: CNN

Collins szerint a vatikáni hivatalok túl sok ellenállást tanúsítanak a kiskorúak védelmében dolgozó bizottsággal szemben. A Hittani Kongregációt említette, amely – mint fogalmazott – elvetette a bizottság kéréseit. Példaként hozta fel, hogy a bizottság bíróság felállítását kezdeményezte a papok által elkövetett szexuális visszaéléseket fedező püspökök felelősségre vonására. Ezt Ferenc pápa is támogatta és a bíróság létrehozásának tervét 2015 júniusában be is jelentették, de azóta sem állt fel a Hittani Kongregáció “nem tisztázott” jogi kifogásai miatt. – Gyakran hallani nyilvános kijelentéseket az egyháznak a visszaélések áldozatai iránti aggodalmáról, tény azonban, hogy a Vatikánban van, aki még a megoldást javasló leveleket sem olvassa el, ellenállás van….” – nyilatkozta Marie Collins.

Az idős ír asszony annak idején 13 évesen szenvedett el erőszakot plébánosától. Ferenc pápa kérte fel Marie Collinst, hogy legyen tagja a 2014-ben a kiskorúak védelmében, a szexuális visszaélések megelőzésére felállított bizottságnak. Az egyházi és világi szakértőkből álló pápai bizottság tagjai között volt egy másik volt áldozat is, a brit Peter Saunders, aki tavaly februárban lépett ki a bizottságból arra hivatkozva, hogy véleménye szerint a Vatikán nem tesz eleget a papi pedofíliával szemben.

Marie Collins szerint a Vatikán túl lassan dolgozott, és  bizonyos kérdésekre nem születnek válaszok – jelentette ki Hans Zollner,  a bizottság egyik egyházi tagja, a római Pápai Gergely Egyetem pszichológia kara és az egyetemen a kiskorúak védelmében működő központ vezetője.

[totalpoll id=”94520″]