Makó

Kanyaró: este 8-ig meghosszabbították a gyermekorvosi ügyelet

Meghosszabbították a gyermekorvosi ügyeletet a kanyaró miatt Makón. A kórházi gyermekellátást a Hollósy Kornélia u. 2/A szám alá helyezték át. Az orvosok 16 órától 20 óráig várja a szülőket és a gyermekeket.

Gajáta Fanni – Makó

A mai sajtótájékoztatón jelentette be Farkas Éva Erzsébet polgármester, dr. Czanik Sarolta gyermekgyógyász és Bozsár József ügyeletvezető,  hogy a kanyaró járvány miatt a gyermekorvosi ügyeletet meghosszabbítják.

Mint a polgármester elmondta, a makói és helyi önkormányzatok feladata,az egészségügyi alapfeladatok ellátásnak biztosítása.  A gyermek és felnőtt ügyeleti alapellátás a Makói Kistérség Többcélú Társulása keretein belül történik.

– A gyermekügyeleti rendszer a kórházi feladatellátásban valósult meg délután 4 órától. Azonban, a kórház jelenleg zárlat alatt áll, ezért igyekeztünk a gyermekügyeleti rendszer vezetőjével és a gyermekorvosok bevonásával ezt kezelni. Így a kórház területéről a Hollósy Kornélia utca 2/A. épületébe kerül át mindaddig, amíg a kórházban a zárlat nem oldódik fel – fogalmazott a város első embere. A polgármester kiemelte, az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy támogassa a járó beteg ellátást, akár humán-erő vagy pénzügyi forrás, esetleg eszközvásárlás van szükség. – A plusz költségeket teljes mértékben az önkormányzat vállalja.

Dr. Czanik Sarolta gyermekgyógyász elmondta, a lakosság és a szülők körében is nagy riadalmat okozott a kanyarójárvány híre, többen érdeklődnek, hogy kik lehetnek védettek és kik nem, s milyen óvintézkedést tegyenek.

– Azok a pici babák, akik 15 hónaposnál fiatalabbak és nem részesültek védőoltásban, de találkoztak kanyarós beteggel, ők passzív védelemben részesülhetnek. Erre a mai napon sor került, ugyanis egy ikerpár találkozott ilyen beteggel és megkapták a passzív immunglobulin védelmet. Azok az 1 éves gyerekek, akik kaphatnak aktív kanyaró elleni védőoltást, – ami az MMR-vakcina formájában hozzáférhető -, ők aktív védelemben részesülnek – magyarázta a gyermekgyógyász.

Kérdésünkre az orvos elmondta, a közbeszéd ellenére nem szabad beoltani a 9 hónapnál fiatalabb gyermekeket a kanyaró ellen, ha nem találkozott ilyen beteggel, ugyanis minden orvosi beavatkozásnak vannak kockázatai. Az izomba oltott ellenanyag – az 1 köbcentnyi intramuszkuláris injekció 3 köbcentnyi izmot pusztít el – kellemetlen hatásokat okozhat.

– Csak azoknak van értelme immunglobulin védelmet kapni, akik bizonyítottan kanyarós beteggel léptek kontaktusba – emelte ki a doktornő. – Úgy gondolom, hogy amíg nincs járvány Magyarországon, addig talán nincs sok értelme ezt a védőoltási rendszert megborítani. Nyilván, ha a járványügyi helyzet változik, akkor az ÁNTSZ ennek megfelelően hozhat döntést, hogy a 15 hónapos védőoltást egy korábbi életkorra hozza.

Itt hallgathatja meg mit mond a doktornő!

Bozsár József ügyeletvezető kihangsúlyozta, az elmúlt időszakban nem ugrott meg a betegek száma az ügyeleten. A gyermekügyelet a Hollósy Kornélia u. 2/A szám alatt, 16-20 óráig van, azonban akut panasz esetén a háziorvosi ügyelet is fogadja a gyermekeket, ahogy megszokott volt.  A hétvégi gyermekorvosi ügyelet eddig reggel 8-tól délután 4-ig tartott, amely most meghosszabbításra került este 8 óráig szombaton, vasárnap és ünnepnapokon is.