Már 29 egészségügyi és civil kanyaróst tartanak nyilván. Pánikra nincs ok, a betegség gyógyítható. A makói kórházat március 4-én az ott dolgozók és a betegek miatt zárták le – mondta a mai kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

MH összeállítás

Orbán Viktor azt a cél tűzte, ki, hogy megvédje Brüsszelben a jogi határzárral kapcsolatos törvénycsomagot, mely szerint az illegális bevándorlóknak a magyar-szerb határon kell megvárniuk menekültkérelmük elbírálását. Ez megfelel az európai jognak és a német és osztrák elvárásoknak – mondta Lázár János, a mai kormányinfón.

Az Európai Bizottság Pakssal kapcsolatos döntéséről elmondta, az atomerőmű kapacitásbővítő építkezésével kapcsolatban minden akadály elhárult, ez 30 év legnagyobb gazdaságdiplomáciai eredménye. A paksi bővítéssel 60 évre rendeződik az ország áramigénye.

– Orbán Viktor azon kevés miniszterelnökök közé tartozik, aki képes volt ezt az ügyet végigvinni. Az Európai Bizottság korrekt eljárást folytatott le a paksi bővítést illetően – mondta . Úgy látja, mindez azt mutatja, hogy a vitákat intelligens módon lehet lefolytatni. Az EB álláspontja szerint az orosz technológia minden modern biztonsági szabálynak megfelel, sőt a nemzetközi sztenderdekben azon is túltesz. Az EB azt is vizsgálta, hogy Magyarországnak joga volt-e tender nélkül Oroszországgal szerződést kötnie. Kiderült: igen. Az atomerőmű állami kézben marad, nem kívánják privatizálni. Az áram 50 százaléka Paksról jön, a többit is idehaza szeretnék zöldenergiából előállítani.

Lázár János elmondta: az EB szerint profitot is termel majd a paksi erőmű.

A miniszter közölte: a kormány döntése szerint a rendszerváltás előtt keletkezett titkosszolgálati mágnesszalagok az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába kerülnek.

A kanyarójárványról elmondta: A makói kórházban vélhetően egy romániai beteg ellátása miatt lépett fel kanyaró fertőzés: Ez gyógyítható betegség, március 4-én a betegek és a dolgozók érdekében kellett lezárni a kórházat. 29 beteg van már, részben egészségügyi dolgozók, részben civilek. 1969 óta van kötelező védőoltás. Azelőtt nem volt rendszeres oltás. Pánikra semmi oka, mivel a betegség gyógyítható.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest