A háziorvos már nem rendel, az asszisztense elment egy másik körzetbe, s a magyar betegek egy része követte.

Korom András – Makó

Még nem rendeződött véglegesen, hogy ki vegye át a háziorvosi rendelést a gyógyítással tavaly év végén felhagyott Sánta Sándor Tulipán utcai rendelőjében. Mint azt a képviselő-háziorvostól megtudtuk, két orvos rendel helyette, így délelőtt és délután is fogadják a betegeket.

– Jelenleg is folytatok tárgyalásokat, de tudni kell, hogy Makón három praxis is eladó. Így a leendő vevők válogatnak. Próbálok a leendő utódomnak pályázatot felkutatni. Úgy tartják, hogy Makón és környékén nincs értéke az orvosi praxisnak, de ez nem igaz. Az elmúlt két évben a sajátomba 2-2,5 millió forintot ruháztam be. Ha az ezzel beszerzett tulajdonomat hazahozom, akkor majd leshetnek a praxist nulla forintra tartók.

Sánta Sándor elmondta: a város gördülékenyen áll a praxis átadásához (tudni kell, hogy az egészségbiztosítási pénztár mellett minden háziorvos az önkormányzattal is szerződésben áll – a szerző.), hiszen mindenkinek érdekében áll, hogy az egészségügyi ellátás zavartalan legyen. Hozzátette, az egy dolog, hogy a városházán ilyen ügyben gyakorlatlanok, csinálják amit kell, csak egy kicsit piszkálni kell őket.

– Amikor elkezdődtek a szemproblémáim, ami miatt abbahagytam a gyógyítást, próbáltam az általam kitaníttatott asszisztenst marasztalni, de ő végül elment egy másik körzetbe. A jó isten hozzám vezényelt két remek asszisztensnőt, sikerült őket betanítani, s sikerült megtartani a két rendelést is, két doktor segítségével. Az adminisztrációt és a beszerzéseket én végzem,. A praxisom működtetése stabil, azaz délelőtt és délután is van rendelés, az ügyelet is működik. Olyan jelöltem van, akinek megbízható, s akinek nem csak a praxis, de az azzal járó politizálás is tetszik – mondta.

Sánta Sándor szerint a körzetet váltó nővér után szivárognak el a betegek. – Csak a magyarokat szipkázzák el. Azért is sürgős lenne a megnyugtató megoldás, mert az általam felépített szegregációellenes praxis megszűnne ilyennek lenni, a cigány betegek nincsenek olyan számban, hogy eltartsanak egy háziorvosi körzetet.

– Nagyon nagy fájdalom számomra, hogy lassan elmennek a betegeim. Összesen 1600-an voltak, akik távoztak, olyan helyre mentek, ahol eddig 1100-1150 beteget kezeltek – tette hozzá.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest