Teljesen megújul a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola épülete: 350 millió forintból új nyílászárókat, fűtésrendszert kap, és napelemeket telepítenek, illetve hőszigetelik a külsejét. A pályázat lehetővé teszi, hogy a diákokat és szüleiket is felvilágosítsák a környezettudatos életről.

Gajáta Fanni – Makó

Közel 2 hónapja vette kezdetét a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola energetikai felújítása 350 millió forintból. A Norvég Alap pályázatának köszönhetően korszerűsítik a fűtésrendszert, új nyílászárókat raknak és hő szigetelik az épületet. Horváth Zoltán igazgatótól megtudtuk, a felújítás jól halad, ugyanis már az ablakok 99 százalékát már kicserélték, a szigetelés 95 százaléka már fent van, illetve a napelem rendszer próbaüzemeltetése is megkezdődött. A sportpálya felőli oldalon lebontották az állványzatokat, így már láthatóak az épület régi díszei is, amelyek most kerültek vissza. Április közepére készülhet el a renoválás.

A pályázat lehetővé teszi, hogy szemléletváltoztatást is lehetővé teszi. Ezáltal nemcsak a tanárokat és a diákokat világosítják fel a környezetvédelemről, hanem a szülőket is. Délelőtt a tanulóknak Süli Zakar Tímea, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának tanára és adjunktusa tartott előadást erről a témáról.

Mint elmondta, azért választotta a környezetvédelem és a környezetgazdálkodás szakirányt, ugyanis a tudósok eredményei szerint a világ hamarabb fog összeomlani az elszennyeződés miatt, minthogy a rendelkezésre álló energiák elfogynak. Szeretné, ha nemcsak maga, hanem a jövő generációja is egészséges vizet, levegőt használjon fel.

– Legnagyobb mennyiségben az épületből kerül ki szennyeződés. A magyarországi energiafelhasználás kétharmada a háztartásokból, épületekből származik. Ez akár egyharmad szintre is lehet csökkenteni, ha az adott kor legkorszerűbb energiáit használjuk, de akár a szigetelés megerősítésével és módosításával is energiahatékonnyá tehetjük az épületeinket – fogalmazott a szakember.

Horváth Zoltán azt is elárulta, hogy már most is azt észlelik, hogy sokat jelentettek a felújítások: régen az épület teljesen kihűlt a télvíz idején, azonban most már több hőt tartott meg. Az első napsugár megjelenése után pedig olyan meleg lett az egész iskolában, hogy a fűtéseket is lejjebb kapcsolhatták.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest