Makó Színes

Útzárat raktak a Kálvária utcai temetőbe

Az autós forgalmat akadályozó útzárat helyeztek el a makói belvárosi temetőben. Az eszköz a Kálvária utcai sírkert útjainak további minőségromlását kívánja megakadályozni. A látogatók vegyes érzelemmel fogadták a döntést.

Szabó Anita – Makó

– Még tavaly határozott az egyházközség képviselő-testülete az útzár elhelyezéséről. A fagyos időjárás miatt ez február elején valósulhatott csak meg. A megoldás korábban is létezett és azt szolgálja, hogy a rossz állapotban lévő utak minősége tovább ne rongálódjon – tájékoztatott a döntés hátteréről Pálfai Zoltán atya, a sírkerttulajdonos Szent István Király római katolikus plébánia vezetője. A járdák valóban erősen felújításra szorulnak, erről személyesen bárki meggyőződhet.

– Elhasználódott az aszfalt az évek alatt és gondot jelentenek a fák gyökerei is. Mindkét problémát mielőbb orvosolni akarjuk. Az utakat a püspökség és az egyházközség anyagi alapjából újítjuk fel a közeljövőben, terveink szerint térköves megoldással. Az első ütemben a bejárattól a ravatalozóig, és a kápolnától az Ady Endre utca felé vezető útszakasz feléig történnének meg a munkálatok. A másik egy bonyolultabb helyzet, de a fát megtartó, a biztonságot nem veszélyeztető gyökerek levágása lehet a megoldás, vagy az út ívelésével azok kikerülése – avatott be a tervekbe a plébános.

Ráfér az útra a javítás. Egy részen kitérkövezik.

Autóval egyébként más sírkertekben sem lehet közlekedni a városban, a gépjárművek biztonságos elhelyezésére a temető parkolójában van lehetőség és onnan gyalogosan lehet megközelíteni a nyughelyeket. A kerékpárral való közlekedést az új technikai eszköz egyáltalán nem akadályozza, csupán nagyobb figyelemre és körültekintésre van szükség a megközelítésekor. A temetési menetek zavartalan vonulása természetesen továbbra is biztosított. Ennek ellenére többen elégedettségüknek adtak hangot az útzárral kapcsolatban. Felmerült a kérdés, hogy a mozgássérültek a későbbiekben hogyan juthatnak el a sírokig?

Az üzemeltető biztosít a rászorulók részére egy kerekesszéket, amit a temetőlátogatás ideje alatt lehet használni. Ezt a csőszházban lehet elkérni és temetéskor, illetve minden nap 9-13 óráig rendelkezésre áll – hívta fel a figyelmet a lehetőségre Pálfai atya. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy kevesen veszik igénybe ezt a szolgáltatást, feltehetően azért, mert nem is tudnak róla. Decemberben értesítette a plébánia a változásokról a sírköveseket.

A döntés jelentősen megnehezítette a munkájukat, és bár meg tudják a jövőben is oldani így is a feladataikat, de plusz terheket ró rájuk a cipekedés és ehhez a segéderő biztosítása, tudtuk meg egy általunk megkérdezett szakembertől. Az útzár kapcsán viszont kiderült az is, hogy voltak, akik eddig a saját háztartási hulladékuk elhelyezése miatt vagy egyszerűen csak kényelemből közlekedtek autóval a temetőben, ez az új szabályozással a jövőben megszűnik. A Kálvária utcai temető egyébként tiszta és rendezett, az utóbbi években megújult a ravatalozó és a közös kripta épülete, a Szent Anna kápolna belső tere, tavasszal új padokat helyeznek ki, ősszel pedig parkosítás is várható.