Hírek Makó

A kanyaró miatt nem kell bezárni a Hagymatikumot

Nincs kanyaróvírus a fürdőben vagy a vízben, az ott dolgozók közül sem lett kanyarós senki. A tisztiorvosi szolgálat nem javasolta, a fürdő átmeneti bezárását sem. Az 1967 után született dolgozókat újraoltják, a hurutos, lázas, felsőlégúti betegségben szenvedő betegeket pedig arra kérik, ne menjenek a fürdőbe.

Korom András – Makó

Bár a makói kórházzár továbbra is érvényben van, ám a tisztiorvosi szolgálat szerint nincs szükség a Hagymatikum átmeneti bezárására. Rózsa Mária, szegedi gyermekklinika gyermekinfektológus főorvosa a Délmagyarnak többek közt azt mondta: “Könnyen meg lehet azonban fertőződni azokban a fürdőkben is, ahol sok román megfordul.”

Bár a makói gyógyfürdő is ezek közé tartozik, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve szerint nem szükséges bezárni. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat még hétfőn egyeztetett a Hagymatikum vezetésével és konkrét javaslatot tett a munkahelyi kockázat értékelésének felülvizsgálatára. Javasolták minden 1967 után született munkavállaló újraoltását. Ezidáig a vendégek közül senki sem lett kanyarós.

A Hagymatikum facebook oldalán közzétette, hogy a fürdőben kiemelt létszámmal és óraszámban dolgozik a takarítószemélyzet, speciális tisztítószerekkel, melyek mind elősegítik a prevenciót. Rendszeresen fertőtlenítik a kilincseket, korlátokat, ülőhelyeket. Egyéb intézkedéseket a szakemberek egyelőre nem látnak indokoltnak, hiszen a kórokozó a vízben nem terjed.

A figyelmeztető tábla a hurutos, lázas és felsőlégúti betegségben szenvedők távolmaradását kéri. Fotó: Nagy Szabolcs

A fürdő öttagú igazgatósága, mely tagja Nagy Jenő, a makói tagkórház vezetője is, szintén arra jutott a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztályának állásfoglalása alapján, hogy közegészségügyi szempontból nem szükséges a létesítmény bezárása, a mindennapos üzemelést, úszásoktatást nem befolyásolja a jelenlegi helyzet. – Munkatársaink mindent elkövetnek a lehető legmagasabb tisztasági és higiénés körülmények fenntartására, folyamatosan konzultálunk az ÁNTSZ-el és az előírások betartása mellett továbbra is várjuk vendégeinket a Makói Hagymatikum Gyógyfürdőben – írja a Hagymatikum.

A fürdőnek javasolták, hogy tegyen ki jól látható helyre azt a figyelmeztető táblát, melyen az olvasható, hogy a fürdő szolgáltatásait hurutus, lázas, felső légúti tünetekkel rendelkező vendégek ne vegyék igénybe. Ma délelőtt megtették.