Hírek Makó Térség

Makói kórházzár: három hétig is eltarthat

A makói kórházban jelentkezett kanyarós megbetegedések miatt hétfőn valamennyi szegedi klinikán is elrendelték a látogatási tilalmat, a kormányhivatal elrendelte a kanyaró figyelőszolgálatot, és tegnap megérkezett Makóra a védőoltás is. Címlapon: megérkezett a védőoltás a makói kórházba. Fotó MTI Kelemen Zoltán Gergely

Korom András – Makó
Magyarországon 1969-ben vezették be a védőoltást, ekkor még csak a kanyaró ellen védett a beadott vakcina. A 48 éven felüliek ezért csak akkor védettek, ha átestek a vírusfertőzésen. A fiatalabbak sem védettek azonban teljes mértékben, hiszen 1999 óta adnak csak emlékeztető oltást 11 éves korban az MMR-oltáshoz, amely már egy kombinált vakcina. Mivel a védettség az idő előrehaladtával csökkenhet, így fordulhatott elő, hogy a makói kórház egészségügyi dolgozói megbetegedtek, hiszen ők veszélyeztetettek igazán a Romániából átjáró betegek miatt. A kanyaró már a kiütések megjelenése előtt fertőz, azok megjelenése után 3-4 nappal viszont már nem.

– Magyarország járványügyi helyzete stabil, a lakosság a Makón észlelt kanyarómegbetegedések miatt nincs veszélyben – mondta az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-főorvosa. Oroszi Beatrix közölte: hétfőn megérkezett a makói kórházba az az oltóanyag-mennyiség, amellyel elkezdhetik a betegek családtagjai, a kórház egészségügyi személyzete és a bent fekvő ápoltak oltását. Hozzátette: aki valamilyen okból nem kaphat oltást, azt úgynevezett passzív immunizációban részesítik, amely során az ellenanyagot juttatják a szervezetbe. Az oltás annak beadása után két hét elteltével ad védettséget, és ha újabb megbetegedést nem tapasztalnak, a kórházi zárlat három hét után feloldható – tette hozzá.

Megkezdődött a védőoltások beadása az egészségügyi dolgozóknak és működik a kanyaró figyelőszolgálat Csongrád megyében – közölte ma reggel a megyei kormányhivatal. Hozzátették: tegnap megérkezett a központi költségvetés által finanszírozott „Iskolai kampányoltás” készletből a védőoltás. Ezeket a CSMKH Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztály munkatársai eljuttatták a makói kórházba, ahol megkezdték az oltásokat a szakma szabályai szerint a betegekkel közvetlenül érintkezett személyek körében. A lakosság védelmében a hatóság határozatban rendelte el az aktív kanyaró figyelőszolgálatot az alapellátásban és a fekvőbeteg intézményekben.

A járványügyi zárlat értesítője a makói kórház vaskapuján. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A lakosság körében különös figyelmet érdemelnek a 15 hónaposnál fiatalabb, még védőoltásban nem részesült, illetve a betegséget át nem vészelt, oltatlan személyek. Veszélyeztetettek továbbá az immunhiányos betegek. Az 1969 után, de 1989 előtt születettek között előfordulhat, hogy valaki csak egy oltásban részesült, náluk az immunitás szintje az évek múlásával csökkenni kezdhet. Ilyen esetekben sajnos előfordulhat, hogy oltás ellenére fertőz a kanyaró. Éppen ezért a romániai kanyarójárvány ismeretében behurcolt kanyaró megbetegedésekre folyamatosan számítani kell.

A megyei kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-Biztonsági Főosztályára március 2. és március 6-a között jelentettek magas lázzal, kiütésekkel és főként conjunctivitis-szel jellemezhető megbetegedést a makói kórházából. A betegektől nyert mintákat az Országos Epidemiológiai Központ Vírusdiagnosztikai osztályán működő Nemzeti Kanyaró Referencia Laboratóriuma ellenőrzi, hogy kanyaró vírus okozta-e a megbetegedéseket.

A kanyaró rendkívül ragályos fertőző megbetegedés, amely a kiütések megjelenése előtt már 4 nappal fertőzhet, és a fertőzőképesség a kiütések eltűnését követően még 4 napig tart. A kórokozót a beteg az orr- és garatváladékával üríti. A kezdeti tünetek hasonlóak az influenzához: magas láz, légúti tünetek, kötőhártya-gyulladás. A kezdeti tünetek után 2-4 nappal jelennek meg a bőrkiütések, melyek a fejen, arcon kezdődnek, és később a testen lefelé terjednek. A kiütések néhány napig tartanak, és a megjelenés sorrendjében tűnnek el. A részleges oltási sorozattal oltottak esetében a betegség lefolyása enyhébb, a szövődmények kialakulásának esélye kisebb.
 Az elmúlt két évtizedben hazánkban az átoltottság mind a 15 hónapos korban végzett első, mind a 6. osztályban végzett újraoltás esetén meghaladta a 98%-ot. Az oltás és emlékeztető oltás a szakirodalmi adatok alapján mintegy 99%-os védelmet biztosít – olvasható a közleményben

Rózsa Mária, a szegedi gyermekklinika gyermekinfektológus főorvosa a Délmagyarnak többek közt azt mondta: “Könnyen meg lehet azonban fertőződni azokban a fürdőkben is, ahol sok román megfordul.”

Ilyen fürdő a makói Hagymatikum, mely vendégei zöme külföldről, jellemzően Romániából érkezik. Rá is kérdeztünk a megyei kormányhivatalnál, hogy ez ügyben tesznek-e lépéseket, azaz bezárják-e átmeneti időre a makói fürdőt. Ám kérdésünkre nem kaptunk választ.