Makó Színes

Finisben az előkészületek az Angyalsóhaj Gálára

Száznál is több fellépő, megkérdőjelezhetetlen művészeti értéket képviselő produkciók a tánctól a hangszeres és vokális zenén át a képzőművészetig: így jellemezhető az a két részes program, amelyben a klasszikus művészeti ágak számos műfajában villantják meg tudásukat és tehetségüket azok a Makóról elszármazott művészek és jövőbeni utódaik, akik fellépnek a szombati Angyalsóhaj Gálán. Az est teljes  bevételét az alapítvány céljaira, különösen a nyári Művészetek Katedrája összművészeti szabadegyetem elindítására fordítják. 

A Hagymaházban megrendezésre kerülő gálaműsorban színpadra lép a makói Szalma Tamás Jászai Mari-díjas színművész, a jórészt makói kötődésű zenészekből álló szegedi Rézfúvós Quintett, de látható lesz a Nemzeti Filharmonikusok szólamvezető timpanistája, a szintén makói Joó Szabolcs, és bemutatja makói ihletésű műalkotását Imre Mariann, a szintén Makóról indult, ma már Munkácsy – díjas képzőművész.

A mai tehetségek közül hallhatjuk Mezei József hegedűjátékát, aki a Snétberger Zenei Tehetség Központ ösztöndíjasa, Kovács Lucát, aki kimagasló zongorista tehetség és zenei pályára készül, de fellépnek a VargaBalett Táncműhely jelenlegi és már közép vagy felsőfokú táncképzésben résztvevő növendékei éppúgy, mint a Makói Általános Iskola és Művészeti Iskola Kicsinyek kórusa.

A közönség szombaton  ritkán hallott zenei és irodalmi alkotásokkal éppúgy találkozhat mint jól ismert csemegékkel: Orff, Haydn, Donizetti, Karinthy, Kodály, Sosztakovics és az eredeti magyar népdal jól megférnek egymás mellett a kiváló összeállításban, amelyet Bátori Éva operaénekes, Érdemes művész, az Angyalsóhaj Alapítvány nagykövete rendez.

A rendezvényen adják át a Krasznai József szobrászművész által a alapítványnak tervezett és készített Mecénás-díjat annak a támogatónak, aki a legnagyobb összegű adománnyal segítette a szervezet céljainak megvalósulását.

A Gála fővédnöke Lázár János, országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter, védnöke Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere, díszvendége pedig Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Csongrád megy díszpolgára. Az esten szakmai megnyitót mond Závogyán Magdolna, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkára.

Varga Márta