Hírek Makó

Alig van férfi tanár a makói általános iskolákban

Ritka a férfi tanár, mint a fehér holló, mondják a makói intézményvezetők. Pedig szüksége lenne rájuk, az egyenlő férfi-nő arány lenne a legjobb.

Nagy Szabolcs – Makó

A makói általános iskolák közül a Bartók Székhelyintézményben 25 tanárból csak egy a férfi , ráadásul ő is csak óraadó, informatikából. Az Almási suliban kicsit jobb a helyzet, ott három férfi tanár is dolgozik – tudtuk meg a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetőjétől. Nem szándékosan alakult így az arány, az intézmények nagyon is szeretnének férfi tanárokat, ám egyszerűen nincsenek.

– Ritkán kapunk önéletrajzokat férfi tanároktól, akkor is elsősorban reál tantárgyakból, az alsós tanító pedig olyan ritka, mint a fehér holló. Pedig szükség lenne rájuk, mert a szocializáció szempontjából nem mindegy, hogy milyen mintát látnak a gyerekek. A férfi tanároknak főleg a fiúk nyílnak meg jobban, és a csonka családok többségében is az anyához rendelik a gyerekeket. – mondta el kérdésünkre Borkáné Dudás Mónika.

A Szent István Általános Iskola és Kollégiumban sem sokkal jobb a helyzet, itt 28 női tanár van, és 8 férfi. Szűcs Péter igazgató szerint az egyenlő arány lenne a legjobb, de ez jelenleg biztosan megoldhatatlan.

Szűcs Péter igazgató, és Puskás Kornél

– Szokták azt mondani, hogy a szőlő mellé is azért szúrunk karót, hogy az indáival fel tudjon kapaszkodni. A gyerekeknek ugyanígy szükségük van egy stabil értékrendre, álláspontra, amire felkapaszkodhatnak. Elképesztően hiányzik ez a gyerekeknek, és ebben a férfi tanárok erősebbek lehetnek. A hölgyekben is van határozottság, de a férfi más mintákat mutat – érzékelteti az igazgató, miért nem jók a jelenlegi arányok.

A SZIGNUM-ban tanít a 35 éves Puskás Kornél is. A történelem-földrajz szakos tanár szerint az egyetemre jelentkezők közül is sok férfi elhagyja a pályát.

– Amikor én egyetemre jártam, már akkor is a hallgatók döntő többsége lány volt, de ennyire nem volt kevés fiú. Akikkel tartom a kapcsolatot, azok közül is kevesen tanítanak, talán az anyagiak miatt elsősorban. Én sem voltam benne biztos az elején, hogy tanár leszek, az ötödik évben a tanítási gyakorlatvezetőm nagyon jó volt, szintén férfi, akkor döntöttem el végül, hogy tanítani akarok. Lehet egyébként, hogy könnyebb dolgunk van a kamaszokkal férfiként, de ez habitus kérdése is– mondja Puskás Kornél.