Makó Térség

2 milliárdba kerülne a királyhegyesi út felújítása

Lázár János ma esti királyhegyesi fórumán azt mondta, megpróbálja elérni, hogy megépüljön a ma hol köves, hol földes Makó és Királyhegyes közti legrövidebb út. A templomfelújításhoz is segítséget ígért, és a makói kanyarójárvánnyal kapcsolatban is megnyugtatta az embereket.

Korom András – Királyhegyes

Alighogy azt mondta a ma esti, a helyi művelődési házbeli fórum elején Horváth Lajos polgármester, hogy várhatóan egy kicsit késni fog a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője, máris megérkezett Lázár János. Így a fórumon megjelent mintegy 100 érdeklődővel együtt hallgathatta meg a polgármester beszámolóját a község tavalyi sikeres évéről, s arról, hogy decemberben a kormány 110 milliós forintjából hozzák rendbe a Jókai utcát, indul 70 milliós járdaprogram és felújítják az óvodai konyhát is.

Lázár János már arról szólt, hogy megpróbálja elérni, hogy 2 milliárd forintból megújuljon a községet Makóval összekötő, hol köves, hol földes 4,5 kilométeres út. Hozzátette, ezt akkor kellett volna szorgalmazni, amikor az M43-as készült. Most azzal az indokkal kéri majd, hogy a munkaerőhiánnyal küszködő makói ipari parkba járóknak ezen az úton oda-vissza csak 20 kilométert kellene megtenniük, ha a mostani jobb minőségű úton mennek, akkor ez a táv oda-vissza 50 kilométer. Hozzátette, azért kerül olyan sokba az út, mert nem elegendő egy keskeny aszfaltcsíkot húzni rá, ugyanis a teherautók és a mezőgazdasági gépek néhány év alatt tönkre tennék.

A községi templomfelújítással kapcsolatos kérdésre elmondta, hogy a héten találkozik Kiss-Rigó László megyéspüspökkel, s szorgalmazza nála a költségek becslését, és a munkálatok elvégzését. Szerinte jó ötlet lenne gyűjtést is indítani ennek érdekében, melyhez ő személyesen is hozzájárulna. (Horváth Lajos polgármester erre azt mondta, hogy a község önkormányzata is anyagi erővel támogatná a munkálatokat.)

Lázár Jánost a templomfelújításról is kérdezték

Lázár János bejelentette, hogy a megyei jogú városok után fejlesztési programot dolgoz ki a kormány a kisebb települések számára is. Hozzátette, hogy a következő időszakban meg kell vizsgálni melyek azok a 10 és 50 ezer közötti lakosú városok, amelyek az oktatásban, a kultúrában vagy a gazdaságban kiemelt szerepet töltenek be. Ezekben érdemes speciális fejlesztési programot indítani. A kormány szeretné, ha a települési önkormányzatokkal a fejlesztéspolitika területén újabb szövetséget tudna kötni, és ennek érdekében jelentős forrásokat is kész mozgósítani. Közölte: a fejlesztések nemcsak a városokat, hanem a nagyközségeket, falvakat is érintik, s a kormány különös figyelmet szentel az olyan ezer lélekszám alatti kistelepülésekre, mint amilyen Királyhegyes.

A makói kórházban fellépett kanyarójárvánnyal kapcsolatban elmondta, tíz fölötti a megbetegedettek száma, a kórház ezért került karantén alá. A betegséget egy, romániai beteg hurcolta be az egészségügyi intézménybe. Megnyugtatott mindenit, hogy mivel a magyarok átoltottsága 90 százalék feletti nagy veszély nem fenyeget. A zárlatot a kórház és dolgozói érdekében kellett elrendelni.