Belföld Hírek

Lázár: az Európai Unió jóváhagyta Paks II-t

Jóváhagyta az Európai Bizottság, hogy magyar állami támogatást kaphasson a paksi atomerőmű bővítése – jelentette be a parlamenti napirend előtti hozzászólásában Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hangsúlyozta: a döntés lehetővé teszi, hogy Magyarországon a lakosság és az ipar is olcsón juthasson villamos energiához.

MH-MTI

Lázár János visszautasított minden olyan véleményt, amely megkérdőjelezte az atomipari szakmában felhalmozott tudást és a szakterülettel foglalkozó akadémikusok és tudósok állásfoglalásait, akik támogatták az atomenergia további hazai felhasználását.Mint elmondta: az atomerőmű kilowattonként 11 forintért képes előállítani az áramot, amelyet a lakosság 36 forintért vásárolhat meg. Németországban, ahol az alternatív módszereket alkalmazzák az atomerőművekkel szemben, a fogyasztók 90 forintot fizetnek ugyanennyi áramért, amely 21 forintnyi állami támogatást is tartalmaz. – Paks ellenzőnek azt is meg kell mondani, hogy ezt kinek az adójából fogják majd finanszírozni – tette hozzá.

Lázár János arra is emlékeztetett: hogy 2014-ben Paks bővításe ellen kampányolt az LMP , mely alig jutott be a parlamentbe az atomerőmű és az olcsó áram elleni programjával. Ezzel szemben a Fidesz az atomerőművi kapacitás fenntartása mellett szólt. Ezt a később a parlamentben széles körben megvitatták és a határozatot az országgyűlés több mint kétharmada el is fogadta.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: 2013 novembere óta öt eljárás keretében vizsgálta az Európai Bizottság a paksi beruházást. Megállapították, hogy biztonságos lesz az erőmű, volt joga Magyarországnak Oroszországgal szerződni és beszerzéseket igényelni, és a mai döntés szerint az uniós versenyjognak megfelelő a beruházás.

Lázár János szerint az elmúlt három évben Magyarország és az Európai Unió konstruktív, korrekt gazdasági tárgyalásokat folytatott, amelyben kiderült: a magyar államnak megéri megvalósítani azt a beruházást, mely piaci befektetőnek – a mindössze egy százalékos haszon miatt – nem érné meg.

– Az Európai Bizottság döntése arról szól, hogy ha Magyarország megvalósítja a beruházást, akkor úgy biztosít olcsó áramot, hogy közben még a hitel költségeit is ki tudja termelni. Mivel Magyarország nem részvénytársaság, nincs szüksége extraprofitra, olcsó áramra viszont –  mindannyiunknak szüksége van – tette hozzá.