Hírek Térség

Elfogynak a fiatalok a Makó környéki kistelepülésekről

Ugyan a Makó térségi kistelepülések mindent megpróbálnak, hogy ösztönözzék a fiatalok helyben maradását, de kevés sikerrel járnak.

Nagy Szabolcs – Pitvaros

A Makó térségi településeken mindenhol vannak olyan közösségi helyek, amelyek várják a fiatalokat, a falvakban is évente több, kisebb-nagyobb rendezvény próbálja a kamaszokat szórakoztatni. A kistelepülések élete azonban ilyen szempontból sem könnyű, az intézményi háttér rendelkezésre áll, fiatalokból viszont kevés van.

– Az önkormányzatnak kevés eszköze, és forrása van, hogy a fiatalok letelepedését anyagilag támogassa, a település arculatát, szolgáltatásait viszont próbáljuk fejleszteni, ami segítheti a fiatalok helyben maradását. Amikor Csongrád megyében először létrejött Pitvaroson a Teleház, akkor kialakult egy olyan közösségi élet, ami kimondottan erre épülve működött. Az elmúlt 8-10 évben viszont ez is nagyon visszaesett – mondta Radó Tibor polgármester.

Az informatikai eszközök elterjedésével azonban a Teleházak eredeti funkciója elkezdett leépülni, sokkal kevesebb fiatalt tudtak megmozgatni. Ezzel párhuzamosan pedig, ahogy egyre több lehetőség állt a fiatalok előtt, a Művelődési Házakba járó korosztályok is átalakultak, ma inkább a kisgyerekeket, és az idősebbeket tudják becsábítani.

A Teleházak a 2000-es évek közepéig rengeteg fiatalt vonzottak (Fotó: pitvaros.hu)

– A 14-25 éves korosztályt nagyon nehéz megfogni, mert nagy részük nincs is itthon, vagy ha igen, akkor csak a hétvégén. Mozi, vagy néhány könyvtári rendezvény volt az, ami mondjuk érdekelte őket. Szabadtéren évente több sportrendezvényt szervezünk a focistákkal közösen, az sok helyi fiatalt megmozgat. A művelődési házban mindig vannak új kezdeményezések, de ezekből a legtöbb sajnos egy idő után megszűnik – tudtuk meg Tószegi Gyulától, a pitvarosi közösségi házat is működtető Provita Segítő Szolgálat vezetőjétől.

A kistelepülések fiatal közösségei így egyre nagyobb értéket képviselnek, tudja ezt a Fiatal Gazdák Szövetsége, és a Második Hullám Vidéki Ifjúsági Szövetség is. A két szervezet közös pályázatán a már meglévő, jó példákat díjazza. Erre olyan, 5000 főnél kisebb lélekszámú településeken működő ifjúsági közösségek jelentkezését várják, amelyek tevékenységében döntő részben fiatalok vesznek részt.

A pályázók közül az első három szabadon felhasználható, vissza nem térítendő pénzbeli támogatást kap, így ha az ön településén is van hasonló közösség, hívja fel a figyelmüket a lehetőségre, hátha a mi térségünkből kerül ki az egyik díjazott.