Hírek Makó

Népszerűtlen terv a Kálvin utcai rendelő költöztetése

Nem derült ki, hogy mennyi ideig működik majd a Kálvin utcáról vízműszékházba költöztetendő rendelő – pedig erre kétszer is rákérdeztek a nemrégiben rendezett városházi fórumon. Úgy tűnik, a makói városvezetés most hozta meg eddigi legnépszerűtlenebb döntését. Az érintett orvosok pedig a praxisukat védik.

Korom András – Makó

Bizonytalannak érzik a betegek és az orvosok is a helyzetüket, még azután is, hogy Farkas Éva Erzsébet a legutóbbi a Kálvin utcai rendelő költözéséről tartott városházi fórumon elmondta az épület a szakértők szerint menthetetlen, 100 milliót kellene a gyógyszertár és a rendelők felújítására költeni, abban a tudatban, hogy öt éven belül ismét erre kellene költeni a makóiak, a közös városi kasszába kerülő adóját.

Hiába mondta el Gilyán Judit tisztifőorvos is, hogy a Kálvin utcai rendelő épülete már nem felel meg az előírásoknak, míg a Tinódi utcai épület, némi átalakítás után igen, sem a betegek, sem az orvosok nem nyugodtak bele, hogy az onnan 713 méterre lévő Tinódi utcai épületben folyjék a betegellátás. A kedélyeket az sem nyugtatta le, hogy kétszer is megkérdezték a fórumon a polgármestert, hogy az ideiglenes helyen meddig marad a rendelés, de egyszer sem kaptak rá választ.

Alighanem az eddigi legnépszerűtlenebb döntése következményeivel néz szembe a városvezetés. Igaz az kommunikálja, kényszerhelyzetben van, ám ezt sem az érintett orvosok, sem a betegek nem értik, vagy akarják megérteni. Érthető, hiszen az évtizedek alatt ebek harmincadjára hagyott rendelő látja el a két szomszédos lakótelepen, illetve a Gerizdesen élők nagy részét is. Az utóbbiba ráadásul sosem épült meg az egy emberöltővel ezelőtt megígért rendelő.

– Még a fórum előtt találkozott velünk, érintett orvosokkal Farkas Éva Erzsébet polgármester, s már ott mondta, hogy a Tinódi utcára költöztetik a Kálvinról a rendeléseket. Akkor még orvostársaim is azt mondták, hogy szerintük ez nagyon rossz ötlet. Persze azóta már van olyan, aki máshogy látja a dolgot – mondta dr. Lóczi Rozália gyermek-háziorvos, aki Buzás Péter volt polgármester idején is keményen szóvá tette a rendelő állapotát, igaz szinte eredménytelenül. – Arról van szó, hogy mindenki nagyon félti az állását az orvosok közül és nem mernek szólni, hiszen mindenkinek szerződése van a várossal is. A polgármester a találkozón megmutatta a Tinódi utcai épület tervrajzát, majd azt mondta, egyezzünk bele a költözésbe. Majd amikor kezdeményeztem az épület bejárását, szerveztek egyet. Jól gondoltam, hogy az épület alkalmatlan, hiszen az átalakítást tartalmazó terven szerint az egyik gyerekrendelő várója az előtérbe nyílna, ahol majd a lépcső felmennek a betegek az emeleti felnőtt rendelőkbe. Állandóan nyitogatják majd a bejárati ajtót is. Amikor azt mondtam, hogy ezt a tisztifőorvos nem fogja engedélyezni, megszólalt egy nő, hogy dehogynem, meg lehet azt oldani. Akkor derült ki, hogy ő a tisztifőorvos, addig ugyanis nem mutatkozott be. És ugyan ígértek liftet, de azt sem tisztázódott, hogy annak az áramszámláját ki fizeti. Gondolom, hogy a rezsivel azt nekünk kellene – sorolta a doktornő. – Központi helyen van a Kálvin utcai rendelő, könnyű megközelíteni, míg a Tinódi utcához járda sem vezet, a járókerettel közlekedők ide nem fognak majd elmenni. Márpedig vállalkozó orvosként hiába állunk szerződésben a várossal és az egészségbiztosítási pénztárral, ha egy csomó beteg a költözés miatt elmegy tőlünk, az anyagi veszteséget jelent majd számunkra – tette hozzá.

A Kálvin rendelő szolgálati lakásai helyett a város cserelakást is hajlandó felajánlani, csakhogy ez csupán Lóczi doktornőt érinti, a mellette lévő szolgálati lakásban élő orvos ugyanis sürgősen elköltözött, amikor az beázott és lakhatatlanná vált.

– A cserelakást csak a fórumon mondta a polgármester, nekem egyet sem ajánlott fel, pedig a városban azt terjedt el, hogy hármat is, csak éppen egyiket sem fogadtam el. Mindenkinek az jut eszébe, hogy mi lesz a költözés után a Kálvin rendelő nagyon jó helyen lévő telkével? Ez nem derült ki. Azt hallottuk, igaz ez szóbeszéd, aminek nem kell hinni, hogy 15 millióért már elígérték egy bizonyos cégnek. Amikor ezt elmondtam a szerdai megbeszélésen, a polgármester asszony nagyon megharagudott, verni kezdte az asztalt és kiabált, hogy kikéri magának ezt a gyanúsítgatást – mondta Lóczi doktornő, aki hozzátette, a városvezetésnek fogalma sincs, hogy mi a lakók igénye, s akikkel beszélt, azt mondták, ha indulna aláírásgyűjtés, akkor nagyon szívesen csatlakoznának ahhoz.

Megpróbáltunk beszélni a Kálvinban rendelő többi háziorvossal is. Csak egyikük volt hajlandó elmondani a véleményét, de ő is azt kérte, hogy le ne írjuk a nevét. Azt mondta: szerinte a betegek egy része a költözés után inkább más orvost választana. A Tinódi utca környékét újra rendbe kellene hozni. – Nem tudom, hogy helytálló-e a Kálvin rendelő statikai véleménye. Laikusként úgy vélem, idő és energia ráfordítással mégiscsak fel lehetne újítani, költözés nélkül. Tragikus lenne innen a Tinódi utcára kiköltözni. A betegeim sem örülnek a költözés tervének. Szerintem nem szabad végképp elvinni innen a rendelést. A szegediek konténerben rendelnek, itt is megoldható lenne ilyen, szívesen elmennék egy ilyenbe, de az a Kálvin utcán legyen.

3 Responses

  1. Kiváló ötlet a Vízmű iroda házba költöztetni. tiszta kényelmes hely és a lakó telepen van

  2. Azért az látszik,hogy az orvosi rendelô kiválasztáskor nem csak esztétikai szempontok szerint kell dönteni!
    A pártpolitikai összetartásnál a makòi polgárok érdekeinek számbavétele a fontosabb,pl.: a gyermekorvosi várò milyensége,hogy ne a gyerekek nyugalma és egészségének biztonsága szenvedjen csorbát(infektió veszély..)!Bizony az is fontos,hogy ki fizesse a liftek és a sokkal nagyobb épület költségeit,különösen hogy betegek elvándorlásátòl lehet tartani!!
    Ezt bizony felmérésekkel kellene kideríteni,hisz a rossz döntés miatt késôbb kártérítések sora van kilátásban.
    Amit aztán az adófizetôk forintjából vagy személyes döntéshozók pénztárcájából kell fizetni?

  3. Kiváló helyre költözik.Egy öregerdö lakó telep szomszédságába.Mi ezzel a probléma?

Comments are closed.