Hírek Térség

Kanyaró miatt zárták le a makói kórházat

Tíz dolgozó betegedett meg a kórházban, ötnél kimutatták a kanyarót. Hetekig nem lesz sürgősségi, és fekvőbeteg ellátás Makón. A betegeket Orosházára, Szegedre és Vásárhelyre irányítják át.

Nagy Szabolcs – Makó

Ma délután rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be, hogy azonnali hatállyal lezárják a makói kórházat, mert kanyaróval fertőződött meg a kórház néhány dolgozója. A súlyos, fertőző betegségnek több napos lappangási ideje van, és elsőre akár influenzának tűnhet. A csecsemőkre, és a legyengült immunrendszerű emberekre jelent nagyobb veszélyt a betegség, ezért is rendelték el a zárlatot a kórházban.

– A jelenlegi helyzet mindenképpen komoly, a kórházban sem sürgősségi eseteket, sem fekvőbeteg ellátásra szoruló betegeket nem tudunk fogadni. Egyelőre nincs olyan információnk, hogy most bent lévő betegek is elkapták volna, csak dolgozókról van szó, akik jelenleg az otthonukban tartózkodnak. A látogatási tilalom újra érvénybe lép, ezért arra kérjük a lakosságot, ezt vegyék komolyan – mondta Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátóközpont Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója.

A kórház területi ellátási kötelezettségét földrajzi alapon osztották szét Orosháza, Hódmezővásárhely, és Szeged között. A makóiakat a hódmezővásárhelyi kórházba irányítják majd a sürgősségi, és a fekvőbeteg ellátást igénylő esetekben, de úgy tudjuk a diagnosztika egyelőre továbbra is működik, vagyis például röntgen vizsgálatot továbbra is végeznek. Új betegeket azonban lehet, hogy hetekig nem tud felvenni a kórház.

– Megnyugtató, hogy a hatóságok azonnali intézkedéseket tettek, bízunk a szakemberekben. Az önkormányzat értesítette a háziorvosi, és ügyeleti szolgáltatások vezetőit. Előfordulhat, hogy a háziorvosoknál megnövekszik a betegek létszáma, a város minden segítséget megad a kialakult helyzet minél előbbi lezárásához. – mondta el kérdésünkre Farkas Éva Erzsébet polgármester.

Bosnyákovits Tündétől, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetőjétől megtudtuk: a kanyarós betegeknél körülbelül a tizedik napon jelennek meg az első tünetek, fejfájás, izomfájdalom, ami influenzára is utalhat. A tizennegyedik nap környékén jönnek elő a kiütések, de a betegség már korábban is fertőző.

Magyarországon 2013 óta nem volt kanyaró járvány, Romániában viszont a tavaly év eleje óta több mint 3000 beteget regisztráltak, ezért – bár egyelőre keresik a fertőzés kialakulásának okait -, valószínűleg onnan érkezhetett a fertőző betegség.