Galéria Színes Térség

Disznókörömből is ittak pálinkát Apátfalván – galériával!

Ma ismét disznóvágást rendezett az apátfalvi Hagyományőrző Csoport. Nemcsak az idősebb, hanem a fiatalabb generáció is részt vett a mai eseményen. Mint ahogy tavaly, idén is jó kedvű napot rendeztek a csoport tagjai.

Gajáta Fanni – Apátfalva

– Most is úgy zajlik a hagyományőrző disznóvágás, mint egykoron is. Reggel, amikor megérkezett a sógor, akkor az este bekészített fát kivettük a kemencéből, megittuk a pálinkát, majd miután megjött a többi segítség, fogtuk magunkat, előkerítettük a disznót, hogy leszúrjuk – mesélte el Langó Imre a hagyományos disznóvágás történéseit, s amely szombat reggel is lejátszódott.

A hagyományőrzők most sem tétlenkedtek: szalmával, fával és gázzal is pörkölték a disznót, majd ahogy Apátfalván szokás, hasra fektették a jószágot és a hátáról bontották meg. Reggelire hagymást vért is készítettek és utána megkezdődhetett az igazi munka.

Hurka, kolbász, szalonna, sonka, tepertő, pörkölt, leves és apátfalvi kőttes is készült a szombati napon. Imre bácsi elárulta, a hagyományos kolbászban megfelelő mennyiségű hús és zsírnak kell lennie, míg a hurkának a rizs és a színe a titka: húst, zsiradékot és akár tüdőt is darálnak bele.

Galériánk:

navigate_before
navigate_next

Idén a fiatal hagyományőrzők is csatlakoztak a disznótoroshoz. Mint elmondták, a tradíciók felelevenítése és megőrzése miatt csatlakoztak a csoporthoz. A disznóbél takarítása és a mosogatás sem tántorította el őket a munkától. Egy igazi különleges technikát is tanulhattak az előbbi tisztításához: házi szappant és kukoricacsuhét használtak a művelethez.

Délután Bullás Mária ikonfestő is ellátogatott a csoporthoz. Tavaly ő ajánlott fel egy képet a Langó-háznak, idén pedig őt lepték meg az apátfalviak. Délben az apátfalvi templom harangja szólalt meg a Kossuth Rádióban.

A jószágot az apátfalvi önkormányzat ajánlotta fel a csoport számára. A disznó a Start Munkaprogram keretén belül nevelkedett.