Még tavaly döntött arról a magyarcsanádi képviselő-testület, hogy idén ősztől visszakéri a református egyháztól a helyi óvodát. Kiderült, a presbitérium ősztől az iskolát is állami működtetésbe adná. Az ok pénzügyi. A képen a tavlyi karácsonyi ünnepség.

Korom András – Magyarcsanád

– Múlt hét pénteken hívott tárgyalni ez ügyben Kondrát Zoltán, a Makó-Belvárosi Református Egyházközség elnöklelkésze, aki azt szerette volna, hogy hívjunk össze egy rendkívüli ülést és vonjuk vissza a tavaly novemberi, a Hétszínvirág Református óvoda visszavételével kapcsolatos határozatot, de erre nem volt lehetőségünk – mondta portálunknak Farkas János. Magyarcsanád polgármestere hozzátette 2013 óta az önkormányzat nem tarthat fenn iskolát, az egyházzal kötött az óvoda és az iskola átadásáról szóló eredeti megállapodás így már érvénytelen. Az önkormányzat az államháztartási törvény szerint ráadásul nem adhat hozzájárulást iskola működtetéséhez.

– Róka fogta csuka helyzetben vagyunk, hiszen 2013 óta az akkori KLIK be sem lépett a történetbe, pedig kellett volna. Az önkormányzatnak minden évben 13-14 milliós mínusza keletkezett, amiatt, hogy az ingyenesen étkező gyerekek étkezési normatív költsége és a valós költségek közti különbséget az egyház mindig toldozta-foltozta, az ételt pedig az önkormányzati tulajdonú cég készíti. Azaz annak van folyamatos ráfizetése. A probléma folyamatos, 2015-ben azért adtunk majdnem 14 milliós támogatást. Már az jelenlegi tanévet megelőző februárban-márciusban beszéltünk Kondrát Zoltánnal, a fenntartó Makó-Belvárosi Református Egyházközség elnöklelkészével, hogy még egy évet megpróbálunk. Azaz nem volt váratlan az a döntésünk, hogy 6 évnyi egyházi működtetés után visszakérjük az óvodát, ahová jelenleg 68 gyerek jár – mondta.

A faramuci helyzetet érzékelve a polgármester elmondta, volt olyan év, hogy 19 milliós hiány volt a gyermekélelmeztetésben, most csak néhány százezer forint van. Hogy a helyzet más miatt is rendezetlen, azt jól jelzi, hogy az iskola és az óvoda épületének a tulajdonjoga a magyarcsanádi önkormányzaté. És nincs rendezve az épület állagmegóvása és karbantartása sem.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest