Hírek Makó

Makó hálával tartozik a vállalkozásoknak

A város költségvetésének több mint egyharmada származik az iparűzési adóból, ezért folyamatosan tájékoztatni kell a vállalkozásokat, és elismerni munkájukat – mondta portálunknak Farkas Éva Erzsébet polgármester a kereskedelmi és ipari kamara mai gazdasági fórumán.

Nagy Szabolcs – Makó

Makó 3,5 milliárd forintos költségvetéséből 1,3 milliárd forint az iparűzési adóból érkezik, ezért kötelességünk tájékoztatni a helyi vállalkozásokat, és kikérni a véleményüket az őket érintő ügyekben – fogalmazott a polgármester arra a kérdésünkre, miért fontos az önkormányzat számára, hogy minél komolyabb, partneri viszonyt alakítson ki a cégekkel.

Farkas Éva Erzsébet a kereskedelmi és iparkamara gazdasági fórumán beszámolt a város tavalyi eredményeiről és a küszöbön álló beruházásokról is. Mint kiemelte, a legfontosabb cél, hogy minél több helyi vállalkozás tudjon becsatlakozni a kivitelezésekbe.

– A tavalyi év a beruházások tervezésének esztendeje volt, de már akkor is folyamatosan kerestük a kapcsolatot a vállalkozásokkal, hiszen tudnunk kell, mik az igényeik. 2016-ban nyílt meg a városmarketing iroda is, amelynek keretén belül népszerűsítjük a vállalkozásokat is, és gazdasági, ipari, és kereskedelmi előadásokat is szervezünk nekik. A helyi cégek igényei szerint alakítjuk a Makó számít rád ösztöndíjprogramot is, amellyel a hiányszakmákban tanulókat támogatjuk – mondta.

A polgármestertől azt is megtudtuk, az ipari parkban továbbra is van hely a vállalkozások számára, és aki odatelepül, munkavállalónként 500 ezer forint támogatást kap, amelyet például a bérleti díjból vonhat le. 2018 pedig a vállalkozások éve lesz Makón, amikor egy országos expón a helyi cégeknek nyújtanak bemutatkozási lehetőséget.

A kereskedelmi kamara makói térségének elnöke szerint a városban a nagyvállalatok, és a mikro vállalkozások terjedtek el, a középvállalkozásokat viszont erősíteni kellene. – Folyamatosan tájékoztatjuk a vállalkozásokat Makón is a változásokról, szabályokról, illetve az új, digitális trendekről. Ebben az évben azon szeretnénk dolgozni, hogy minél több helyi munkáltatót érjünk el, és tudjunk nekik hasznos tanácsokat adni, amivel megkönnyíthetjük a fejlődésüket – ismertette a helyi szervezet célkitűzéseit Donáth Roland.

Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Ipari Kamara elnöke kérdésünkre elmondta, a megyében is nagy gondot jelent bizonyos szakmákban a munkaerőhiány, ezen a diákok pályaválasztásának segítése könnyíthet, de a gazdaságnak rövid távon is fejlődnie kell.

– Nem szívesen mondom, és nem szívesen támogatom, de lehet szükség a külföldi munkaerőre is, mert a fejlődése nem állhat meg. Azt viszont nem győzöm hangsúlyozni, hogy kizárólag kontrollált, és ellenőrzött formában, hosszú távon nem lehet ez a megoldás a munkaerőhiányra – fogalmazott Nemesi Pál.